Σελίδες

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Το τέλος του πινγκ πονγκ ή στις ελληνικές καλένδες...;;;



Με έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, που έχει προς ενέργεια αποδέκτες τα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, την ΓΓΠΠ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και κοινοποιείται στον Δήμαρχο Ωρωπού και τους Συλλόγους των Αφιδνών (ΜΑΚΙΠ, Όμιλο  Φίλων του Δάσους, Σύλλογο Αφίδνες 2000,  Σύλλογο Εθελοντών Αφιδνών Δασοπροστασίας, ΣΔΙΠ), και υπογράφει η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννα Τσούπρα,  επιχειρείται η γνωστοποίηση του θέματος σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και συναρμοδίων φορέων. 

Με δεδομένα, την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου 2019, δηλαδή σε λιγότερο από 2 μήνες, την επικρατούσα κατάσταση από άποψη λήψης προληπτικών μετρων και καθαρισμών στην περιοχή των Αφιδνών (η εντός σχεδίου πόλης στην ΙΠ και οι όμορες δασικές εκτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας), του όγκου και της έκτασης των εργασίων που απαιτουνται για την ενημέρωση των κατοικών, τη δοκιμή των σχεδίων,  της απομάκρυνσης της υπόροφης βλάστησης, σε συνδυασμό με την έλλειψη εγκεκριμένων πιστώσεων περίπου 3.000.000 ευρώ, αποτελεί μεγάλο στοίχημα που απαιτείται να κερδηθεί για την προστασία των ανθρωπίνων ζωών και του περιβάλλοντος

Ειλικρινά θέλουμε να πιστεύουμε ότι, θα δοθεί τέλος στις καθυστερήσεις αντιμετώπισης ενός τόσης μεγάλης ζωτικής σημασίας θέματος, ότι άμεσα θα εκδηλωθούν οι απαιτούμενες συντονισμένες ενέργειες για να υπάρξει το βέλτιστο αποτελεσμα και να προληφθούν τυχόν δυσάρεστες μελλοντικές καταστάσεις...!!!          

Παρακάτω το έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και η αρχική νομικη αξιολόγηση του δικηγόρου ΣΔΙΠ κ. Άκη Ράλλη επί του περιεχομένου του εγγράφου της Περιφέρειας Αττικής.
     






Νομίζω ότι το ζήτημα "Πυροπροστασία της Ιπποκρατείου Πολιτείας" δεν είναι δυνατόν να τεθεί επί τη βάσει "ιδιωτικής", δήθεν, "ευθύνης" πυροπροστασίας. Τέτοια ευθύνη υφίσταται μόνον και αποκλειστικώς, καθ'  όσον δύναμαι να γνωρίζω, επί ιδιωτικών δασικών εκτάσεων (Ν. 998/79, άρθρο, 14, και Π.Δ. 437/81, άρθρο 2§3).

Οι έννοιες "δάσος" και "σχέδιο πόλεως" είναι, κατ' αρχήν, ασύμβατες. Συγκεκριμένως, η ΣτΕ3369/2014 προβλέπει οτι "αποκλείεται, κατ’ αρχήν, η ένταξη δασικού οικοσυστήματος σε οικιστική περιοχή, έστω και αν η ένταξη γίνεται υπό τη μορφή δημιουργίας κοινοχρήστων χώρων που διατηρούν τον δασικό τους χαρακτήρα (πρβλ. Σ.τ.Ε. 3562/2008, 1589/1999, Π.Ε. 58/2009, 246/2000 5μ.), η δε διάταξη της παρ. 2α του άρθρου 49 του ν. 998/1979 (Α΄ 289), ερμηνευόμενη κατά τρόπο συνάδοντα με το Σύνταγμα, έχει την έννοια ότι επιτρέπει, όλως κατ’ εξαίρεση, να εντάσσονται στο σχέδιο, χάριν της ενότητας του πολεοδομικού σχεδιασμού, μικρά μόνο τμήματα δασών ή δασικών εκτάσεων, γειτνιάζοντα με οικισμούς ή περιβαλλόμενα από οικισμούς. Στην περίπτωση αυτή, οι εντασσόμενοι στο σχέδιο δασικοί θύλακες διατηρούν υποχρεωτικώς αναλλοίωτο τον δασικό τους χαρακτήρα, απαγορεύεται δε ως προς αυτούς κάθε άλλη χρήση πλην της κατά προορισμό χρήσης των δασών και κάθε επέμβαση συνεπαγόμενη την κατασκευή έργων κοινωφελούς ή κοινόχρηστου χαρακτήρα (βλ. Σ.τ.Ε. 3562/2008, Π.Ε. 58/2009, 246/2000 5μ., 693/1994, 667/1994, 648/1994)."

Μετά ταύτα, η πυροπροστασία της Ιπποκρατείου Πολιτείας (ως προς τους κοινόχρηστους χώρους) αποτελεί, νομίζω, ευθύνη της Τ.Α., έστω και αν παρουσιάζει το ειδικό χαρακτηριστικό να περιβάλλεται απο δασική έκταση!



1 σχόλιο:

  1. Το πρόβλημα της Ιπποκράτειας Πολιτείας το έχουν οι περισσότεροι οικισμοί της Ελλάδας.
    Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα :

    Κάτοικοι, ενός οικισμού της Ηπείρου, που είναι μάλιστα ανακηρυγμένος ως παραδοσιακός και που πράγματι είναι και με εξαιρετική συγκρότηση των σπιτιών του, απευθύνθηκαν σε πρώην πρύτανη Πανεπιστημίου και του ζήτησαν να παρέμβει στον Δήμαρχο της περιοχής, ώστε να ληφθούν μέτρα κατά του κινδύνου ολοσχερους καταστροφής του οικισμού, σε περίπτωση που ανάψει πυρκαγιά στη πυκνά δασωμενη περιοχή, που περιβάλει  τον οικισμό.

    Ο οποίος απάντησε :
    Εάν του το ζητήσω, θα μου απαντήσει ότι το ίδιο πρόβλημα έχει με την πρωτεύουσα της επαρχίας μας, για την οποία δεν μπορει να κάνει τίποτε και ακόμη περισσότερο με το νοσοκομείο της πόλης, στο οποίο τα πεύκα του δάσους « αγγίζουν» τα παράθυρα του !

    Τα παραπάνω σε συνάρτηση με τις ανωτέρω διατάξεις που αφορούν στην υπερπροστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, την οποία έχει δημιουργήσει η Δασική Νομοθεσία,  υποδεικνύουν ότι, πρέπει να εγκαταλειφθούν όλοι οι αγροτικοί και μη οικισμοί, οι οποίοι περιβάλλονται από Δάση !

    Και για να μην υπάρξουν αντιρρήσεις, αρκεί η υπόμνηση της πυρκαγιάς στο ΜΑΤΙ, όπου αντιλαμβάνεται ο καθένας, ότι εάν είχε επιτραπεί η κοπή του συνόλου των πεύκων που ευρίσκονταν εντός του οικισμού, ή για να το προσδιορίσουμε καλύτερα εάν είχε επιβληθεί η κοπή αυτών των πεύκων, η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό ( τα περισσότερα σπίτια κάηκαν επειδή  αναφλέγησαν τα πεύκα που είτε ευρίσκονταν εντός του οικοπέδου τους, είτε στα ομορα οικόπεδα του ). Πολύ περισσότερο, βέβαια, εάν μαζί με την κοπή των ανωτέρω πεύκων, είχε δημιουργηθεί πέριξ του οικισμού ζώνη πυροπροστασίας πλάτους 60-70 μέτρων και μετατροπή της σε βοσκοτόπο, η πυρκαγιά δεν θα πλησίαζε καθόλου το ΜΑΤΙ.

    Και για να καταλάβουμε ποιοι διευθύνουν την ΖΩΗ σε αυτή τη χώρα, αυτοί είναι οι περιβαλλοντολόγοι και οι δασολόγοι,  με κυριο εκπρόσωπο τους τον κύριο ΤΣΙΡΩΝΗ, που το δηλώνει ανεύθυνος με τη χθεσινή του δήλωση για το Καστελόριζο ! και την Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί παραχώρηση Εθνικού Χώρου  στην Τουρκία.
    Είναι ο ίδιος,  που ως υφυπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε την απόφαση σύμφωνα με την οποία, όταν ο δασικός νόμος χρησιμοποιεί την λέξη αγροτικη έκταση εννοεί τα χωράφια και όχι τα λιβάδια, φυσικά παράνομα, αφού δεν στηρίζεται σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
    Και τούτο γιατί ; Οχι για να προστατέψει τα Δάση, αλλά για να Δημευθουν οι βοσκοτόποι και τα τσαΐρια- οι καθαρες δηλαδή χορτολιβαδικές εκτάσεις των κτηνοτρόφων της Ελλάδας, παρά τα επίσημα συμβόλαια με τα οποία έχουν αγοραστεί.
    Διότι έτσι θα ξαναβγεί βουλευτής !
    Γιατί δεν πιστεύω ότι σκοπός του είναι η καταστροφή της κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων, αλλά η παρουσία του στην πολιτική σκηνή, που βέβαια αμείβεται και πολύ καλά. Τώρα,  εάν δεν υπάρχει Ελληνικό Λεξικό, το οποίο να χρησιμοποιεί την λέξη αγρός για να προσδιορίσει το χωράφι, αλλά τη χρησιμοποιεί για να προσδιορίσει την έκταση, που χρησιμοποιείται για την κτηνοτροφία, δεν έχει καμία σημασία για τον κύριο περιβαντολλογο, που είναι και καθηγητής.

    Δημήτριος Κοτσωνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή