Σελίδες

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Η Εύα Κουλουριώτη για την πυροπροστασία της ΙΠ



Ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση που οργάνωσε ο ΣΔΙΠ με τους τοπικούς φορείς. Παρέστησαν ο δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσης, ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Πούλος, ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημ. Στεργίου, ο κ. Λέκκας σύμβουλος πολιτικής προστασίας του Δημάρχου και απόστρατος αξιωματικός του Π.Σ., υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πολύ λίγοι κάτοικοι και ιδιοκτήτες της περιοχής μας.

Όπως ήδη όλοι γνωρίζετε, ο ΣΔΙΠ έχει εκπονήσει με δική του δαπάνη μελέτη αντιπυρικής προστασία της Ιπποκρατείου Πολιτείας και τον καθαρισμό του κτήματος της Αγίας Τριάδας, η οποία έχει κατατεθεί στον Δήμο από τον Απρίλιο του 2018, πολύ πριν από τα τραγικά γεγονότα του Ματιού και της Κινέττας.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ρούσης, η εν λόγω μελέτη, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και εκτελεσθεί, έπρεπε προηγουμένως να θεωρηθεί από το Δασαρχείο Καπανδριτίου, όπου και διαβιβάσθηκε από τον Δήμο στις 9 Μαΐου 2018. Εν συνεχεία, το Δασαρχείο κατέθεσε την μελέτη στην Δ/νση Δασών Ανατολικής Αττικής για έγκριση. Η μελέτη εγκρίθηκε και επέστρεψε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου την 1 Οκτωβρίου 2018. Το κόστος εφαρμογής της μελέτης ανέρχεται σε €2.647.000, ποσό που δεν είναι σε θέση να διαθέσει ο Δήμος Ωρωπού, άρα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής. Εστάλη από τον Δήμο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για να ενταχθεί στον οικονομικό προγραμματισμό, κάτι που δεν μπορεί να υλοποιηθεί ακόμα, καθώς ο προϋπολογισμός του 2019 καταρτίσθηκε με βάση στοιχεία του Αυγούστου του 2018. Ο κ. Δήμαρχος ευελπιστεί ότι θα ενταχθεί στην πρώτη αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Αντιλαμβάνεστε, ότι, ενόψει εκλογών, αυτό είναι ουτοπικό. Επίσης, ενημερωθήκαμε για τις ενέργειες του Δήμου σχετικά με την πυρασφάλεια. Σε ό,τι αφορά στον καθαρισμό των δρόμων, μάλλον όλοι γνωρίζετε ποια είναι η εξέλιξή του.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ήταν αυτά που κατέθεσε ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Στεργίου. Συγκεκριμένα, περιέγραψε την ανεπάρκεια και έλλειψη ορθής λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών, καθώς δεν υπάρχει ΕΝΑ συντονιστικό όργανο που θα αποφασίζει και θα συντονίζει τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, αλλά έχουμε μία πυραμίδα πολιτικής προστασίας, μία πυραμίδα Πυροσβεστικού Σώματος, μία πυραμίδα Περιφέρειας, μία πυραμίδα Αστυνομίας, μία πυραμίδα Δήμου, που στο πεδίο των επιχειρήσεων λειτουργούν αυτόνομα και χαοτικά, χωρίς κανένα συντονισμό και έλεγχο.

Σε αυτό το σημείο, επειδή παραπονούνται οι πολίτες, οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, όλοι γενικώς, ότι δεν υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις για να αντιμετωπισθούν πολεμικές κρίσεις όπως μια πυρκαγιά, σας παροτρύνω να ακούσετε το 15λεπτο ηχητικό που επισυνάπτεται (από το 5:20 έως το 21:00) (ΣΚΑΙ radio δύο ημέρες μετά την καταστροφή στο Μάτι) και αποδεικνύει πως 3 άνθρωποι από ένα γραφείο με ένα κομπιούτερ, ένα φαξ και ένα κινητό είναι σε θέση να διαχειριστούν ακραία φαινόμενα και να εκκενώσουν μια κοινότητα 67.000 κατοίκων.  Όχι στο Ελλαδιστάν. Στην Tatabánya της Ουγγαρίας.

Ως γνωστόν, βάσει επισήμων στοιχείων, οι κυριότερες αιτίες πυρκαγιών είναι:

1. Ο ΔΕΔΔΗΕ (π.χ. Κάλαμος 2018.

2. Η ανθρώπινη ηλιθιότητα (π.χ. Μάτι 2018).


Κατά συνέπεια, η πρόληψη είναι ιδιαιτέρως σημαντική και ορθώς ο Συνεταιρισμός προσπαθεί να πιέσει την κρατική διοίκηση να μεριμνήσει. Δεδομένου όμως, ότι βρισκόμαστε σε χρονιά περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, είναι αντιληπτό ότι η διάλυση που θα επικρατήσει δεν θα επιτρέψει στην αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Επιπλέον, οι νέες δημοτικές αρχές θα αναλάβουν την 1η Σεπτεμβρίου. Τρις χειρότερα, λοιπόν, από προηγούμενες χρονιές.

Πέρυσι, μετά την τραγωδία στο Μάτι, πολλοί κάτοικοι ευαισθητοποιήθηκαν (μάλλον τρόμαξαν) και συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΜΑΚΙΠ και την ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα. Από το ηχητικό καθίσταται σαφές ότι η εκπαίδευση και οι ασκήσεις ετοιμότητας είναι εξόχως σημαντικό σε ότι αφορά στην διάσωση ανθρωπίνων ζωών σε περίπτωση οποιασδήποτε ακραίας κατάστασης. Συζητήθηκε αυτό πέρυσι, αλλά έως σήμερα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο - βρίσκεται αναρτημένο στο site του Δήμου μας είπε ο Δήμαρχος - αλλά ουδείς το γνωρίζει, ούτε έχει εκπαιδευθεί να το εφαρμόζει. Δηλαδή την επίμαχη στιγμή θα τρακάρουμε μεταξύ μας για να διαφύγουμε και θα καούμε ζωντανοί. Άρα, οι ασκήσεις εκκένωσης της περιοχής κρίνονται απολύτως απαραίτητες.

Ο κ. Στεργίου ήταν κατηγορηματικός: ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ

Κατά συνέπεια, πρέπει να αναλάβουμε τις ατομικές μας ευθύνες. Θεωρητικά, ερχόμενοι να κατοικήσουμε στο δάσος σημαίνει ότι είμαστε λάτρεις της φύσης και διαθέτουμε περιβαλλοντική συνείδηση. Άρα ΜΟΝΟΙ μας φροντίζουμε να περιφρουρήσουμε το ΔΑΣΟΣ ΜΑΣ (υπενθυμίζω ότι είμαστε περιοχή ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗΣ (σαν αυτές τις γειτονιές στην Βραζιλία που περικλείονται από υψηλά τείχη), άρα είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ μας ευθύνη να προστατεύουμε το περιβάλλον, την περιουσία μας και τους εαυτούς μας). ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Το πρώτο βήμα έχει γίνει με την ΜΑΚΙΠ και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους είχαν την πρωτοβουλία και συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια. ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ και όχι να αφήνουμε κάποιους να βγάζουν το φίδι από την τρύπα.

Μιλώντας, λοιπόν για πρόληψη και επειδή οι Έλληνες αρεσκόμαστε να αποποιούμαστε των ευθυνών μας και να ρίχνουμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας στο κράτος, στους γείτονες, στους εβραιομασόνους, στις μυστικές δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα και άλλα ευτράπελα, ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο καθένας μας για να προστατευθεί;

1. Ασφάλιση πυρός του ακινήτου μας. Το ποσό είναι ευτελές εν συγκρίσει με το κόστος των κατοικιών μας.

2. Καθαρισμός των οικοπέδων μας. Όπως αναφέρθηκε ήδη σε προηγούμενο ποστ, βάσει της 4/2012 πυροσβεστικής διάταξης (ΦΕΚ 1346/25-4-12/Τεύχος Β), υποχρεούμεθα όλοι να καθαρίζουμε τα οικόπεδά μας. Ευθύνη του Δήμου είναι να ελέγχει την συμμόρφωση των δημοτών και σε περίπτωση παράβασης επιβάλλονται πρόστιμα. Στον νόμο δεν αναφέρεται το ύψος τους και δυστυχώς, μέχρι σήμερα ο Δήμος Ωρωπού δεν έχει προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι δεν έχει τα στοιχεία των δημοτών της Αγίας Τριάδας. Εξ όσων γνωρίζω, υπάρχει Κτηματολόγιο, αλλά φρονώ ότι και ο ΣΔΙΠ μπορεί να συνεργαστεί με την δημοτική αρχή στο συγκεκριμένο θέμα. Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τα ακριβή στοιχεία των δημοτών του, γι'αυτό ας μη μιλήσει κανείς για προστασία προσωπικών δεδομένων. Ένας ωραιότατος καταλογισμός του προστίμου στην εφορία θα έλυνε αμέσως το πρόβλημα.

3. Δημιουργία δεξαμενών νερού εντός του οικοπέδου μας που θα διαθέτει αντλία πετρελαίου για πλήρη αυτονομία. Αντίστοιχα και οι πισίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πυρόσβεση κατά τον ίδιο τρόπο. Επίσης, πρέπει να διαθέτουμε όλοι ηλεκτρογεννήτρια.

4. Φύτευση περιμετρικά του οικοπέδου μας βραδύκαυστων δέντρων. Μπορείτε να πληροφορηθείτε σχετικά από το βίντεο της περυσινής ημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΔΙΠ για το θέμα. 

Οι κάτοικοι του Ματιού είναι κατά 99% υπεύθυνοι γι'αυτό που τους συνέβη γιατί δεν είχαν πάρει κανένα από τα παραπάνω μέτρα. Πίστευαν ότι θα έρθει ο από μηχανής Θεός να τους σώσει ή ότι η φωτιά δεν γουστάρει το δικό τους δάσος. Ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής πέρυσι ήταν κατηγορηματικός: Το δάσος θα καεί κάποια στιγμή ΣΙΓΟΥΡΑ. Το θέμα είναι να μην θρηνήσουμε θύματα και να προστατεύσουμε τις περιουσίες μας.

Ελπίζω ότι δεν θα δω σχόλια του τύπου: τα παραπάνω είναι ακριβά, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και τα τοιαύτα. Όποιος ήρθε να κατοικήσει στην Ιπποκράτειο χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους και τις υποχρεώσεις του, είναι ανεύθυνος πολίτης και λυπάμαι που η ψήφος του καθορίζει και το μέλλον των υπολοίπων.

Στη συνάντηση ειπώθηκαν πολλά ενδιαφέροντα. Περί προσλήψεως δασοπυροσβεστών, περί λήψης πρόσθετων μέτρων, περί ηλεκτρονικών μέσων πρόληψης πυρκαγιάς, περί οργάνωσης συντονιστικής ομάδας κλπ. Όλα αυτά είναι πολύ ωραία. Εάν, όμως, δεν αναλάβει ο καθένας μας ξεχωριστά τις ευθύνες του, το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό.

Ελπίζω ότι την Παρασκευή 12 Μαρτίου, η συμμετοχή των κατοίκων στη συνάντηση θα είναι μεγαλύτερη. Κάποιοι αντέδρασαν γιατί η προχθεσινή συνάντηση έγινε κατά την διάρκεια του τριημέρου. Δεν πειράζει. Κάποιοι από εμάς ήρθαν από πολύ μακριά και μάλιστα με το τραίνο. Όταν θα ξεσπάσει η πυρκαγιά, σίγουρα αυτοί θα κάνουν διακοπές στις Μαλδίβες.

Εάν δεν αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η σύμπραξη και η συμμετοχή ΟΛΩΝ ΜΑΣ, είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε σε ένα βουνό όπως η Πεντέλη. Η γκρίνια, τα παράπονα και η αποχή δεν βοηθούν. Ας κάνουμε όλοι μια βόλτα στο Μάτι για να το χωνέψουμε.

                                                                                                                               Εύα Κουλουριώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου