Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Εισφορές οικοπέδων και μελών ΣΔΙΠ



Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης ενός μικρού αριθμού συνεταίρων που δεν έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους προς τον ΣΔΙΠ,  ταχυδρομήθηκε η συνημμένη επιστολή με το ακριβές ποσό οφειλής υπογεγραμμένη από τους νομικούς συνεργάτες κ.κ. Παναγιώτη Πρωτοπαππά και Πολυχρόνη Θωμόπουλο, για εξόφληση μέχρι 30 Νοεμβρίου 2017.   


Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Ξενάγηση στα θερινά ανάκτορα και στο κτήμα Τατοΐου, 12 Νοεμβρίου 2017




Για την καλλίτερη οργάνωση της εκδήλωσης “Ξενάγηση στα θερινά ανάκτορα και στο κτήμα Τατοϊου” και την εξασφάλιση του αναγκαίου αριθμού ξεναγών,  παρακαλούμε όσες και όσους φίλους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής να επιβεβαιώσουν την παρουσίας τους και τον αριθμό προσώπων που θα τους συνοδεύουν κατά προτίμηση στο email  dhippo1968@gmail.com

ή στα τηλέφωνα: κιν. 6953020608 και Δευτέρα & Πέμπτη στα 2108232348, 2108232831 ώρες 11:00 έως 15:00


Για τη μετακίνηση των κατοίκων της Ιπποκρατείου Πολιτείας στο χώρο του Τατοΐου θα δρομολογηθεί λεωφορείο/α από την πλατεία της Αγίας Τριάδας (κέντρο ΜΑΚΙΠ) προς και από το κτήμα Τατοΐου με ώρα αναχώρησης 09:30 της Κυριακής 12 Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούμε να το δηλώσουν στο email  dhippo1968@gmail.com

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

28 Οκτωβρίου 2017


Χρόνια Πολλά και ευχές του ΔΣ & ΕΣ ΣΔΙΠ για την ημέρα,

Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων και μαθητική παρέλαση περιέλαβε ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στις Αφίδνες.

Κατάθεση Στεφάνου στο Μνημείο Πεσόντων Αφιδναίων από τον Γραμματέα ΔΣ ΣΔΙΠ

28η Οκτωβρίου 1940: Το τελεσίγραφο που έφερε τον πόλεμο. Οι περισσότερες χώρες συνηθίζουν να γιορτάζουν την λήξη ενός πολέμου, και την έλευση της ειρήνης.

Στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα γιορτάζει την είσοδο της στον πόλεμο του '40!

Στην πραγματικότητα ο εορτασμός αφορά όλο το έπος του 1940 και τις επιτυχίες της χώρας μας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ουσιαστικά η ημερομηνία αυτή είναι η ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο!

Πως έγινε αυτό; Με το ΟΧΙ του τότε πρωθυπουργού-δικτάτορα της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά στις αξιώσεις των Ιταλών.


Παρέλαση των μαθητών στο Πάρκο Αφιδνών

Τις πρώτες πρωινές ώρες στις 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. 

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά την  ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», δηλαδή, λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο, εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων.

O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή: «Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: αυτό σημαίνει πόλεμο. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος…, ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως». Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ». Σημειώνεται πως αυτούσια η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940. Δύο ώρες μετά την παραπάνω επίδοση, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος με εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη ενεπλάκη στον πόλεμο.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις τον Συνεταιρισμό ΔΙΠ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Κ.Κραββαρίτης,  ο  Γραμματέας  Π. Πάντος του ΔΣ και ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Γ. Δρόσος του ΕΣ .

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Δημοτική συγκοινωνία


Σε συνέχεια της συνάντησης αντιπροσωπείας του Συνεταιρισμού της «Ιπποκρατείου Πολιτείας» με τον Δήμαρχο Ωρωπού,  πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση στις 24 Οκτωβρίου, μεταξύ της αντιπροσωπείας του Συνεταιρισμού, του Αντιδημάρχου Καπανδριτίου κου Βελτανιώτη Δημήτρη και του σταθμάρχη του ΚΤΕΛ κο Τσεμπερλίδη Κωνσταντίνου.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ερευνών του Συνεταιρισμού μεταξύ των κατοίκων, και αναπτύχθηκαν οι προτάσεις σχετικά με την υλοποίηση τοπικής συγκοινωνιακής σύνδεσης της Ιπποκρατείου Πολιτείας, με τον Σιδηροδρομικό Σταθμό (ΣΣ) Αφιδνών και τις γύρω περιοχές.

Σε απάντηση των αιτημάτων ο Αντιδήμαρχος και ο Σταθμάρχης παρουσίασαν πλάνο / πρόταση για την διασύνδεση της Ιπποκρατείου πολιτείας με τον ΣΣ Αφιδνών αλλά και το Καπανδρίτι.  Το πλάνο αυτό δεν καλύπτει απόλυτα τις απαιτήσεις του Συνεταιρισμού, αλλά αποτελεί μια πιλοτική προσέγγιση και θεωρούμε ότι είναι το πρώτο βήμα για την μόνιμη δημιουργία τοπικής / δημοτικής συγκοινωνίας υπό την αιγίδα του Δήμου, και με την θετική βούληση του ΚΤΕΛ.

Ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν από τον Συνεταιρισμό εναλλακτικές προτάσεις με γνώμονα την διασύνδεση της Ιπποκρατείου Πολιτείας με τον ΣΣ Αφιδνών με τουλάχιστο 8 δρομολόγια ανά ημέρα ώστε να καλυφθεί η ζήτηση όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ο Σταθμάρχης του ΚΤΕΛ με θετική διάθεση, δεσμεύθηκε να μελετήσει τα δεδομένα και τις προτάσεις του Συνεταιρισμού και να επανέλθει εκ νέου με ανανεωμένα σχέδια και προτάσεις σε συνεργασία με τον Δήμο.

Προς το παρόν τα δρομολόγια που προβλέπεται να ξεκινήσουν από 1ης Νοεμβρίου 2017 έχουν ως εξής:

Ώρα
Στάση
8:45
Ιπποκράτειος Πολιτεία – Αγία Τριάδα
8:55
Σταθμός ΟΣΕ / Αφίδνες
9:00
Πολυδένδρι
9:05
Καπανδρίτι
9:20
Μετόχι-Ρι / Μικροχώρι
9:35
Καπανδρίτι
9:40
«Χρυσά Αυγά»


Ώρα
Στάση
10:00
«Χρυσά Αυγά»
10:05
Καπανδρίτι
10:10
Πολυδένδρι
10:20
Σταθμός ΟΣΕ / Αφίδνες
10:30
Ιπποκράτειος Πολιτεία – Αγία Τριάδα
10:35
Σταθμός ΟΣΕ / Αφίδνες
10:40
«Χρυσά Αυγά»

Ώρα
Στάση
16:40
Σταθμός ΟΣΕ / Αφίδνες
16:50
Καπανδρίτι / Πολυδένδρι
17:00
Βαρνάβα
17:10
Καπανδρίτι / Πολυδένδρι
17:25
Ιπποκράτειος Πολιτεία – Αγία Τριάδα
17:35
Καπανδρίτι
17:45
Μικροχώρι / Μετόχι-Ρι
18:00
Καπανδρίτι


Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Ξενάγηση στα θερινά ανάκτορα και στο κτήμα Τατοϊου

Η κα Λαδοπούλου, πρόεδρος της επιτροπής «Πολιτισμού και Περιβάλλοντος» του Συνεταιρισμού, μας εντυπωσιάζει για μια ακόμα φορά οργανώνοντας επίσκεψη στα θερινά ανάκτορα της πρώην Ελληνικής βασιλικής οικογένειας στο Τατόι.
Η επίσκεψη ορίσθηκε για την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στις 10.00 το πρωί. Τόπος συνάντησης είναι η είσοδος των ανακτόρων, όπου ξεναγός θα μας περπατήσει στα κτήματα, θα μας εξηγήσει την λειτουργία των διαφόρων κτηρίων και την ιστορία των ανακτόρων. Η ξενάγηση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συλλόγου Φίλων του κτήματος Τατοϊου, και κοστίζει 3 ευρώ ανά άτομο. Η επίσκεψη αποτελεί ευκαιρία να γνωρίσουμε και πτυχές της νεότερης ιστορίας της χώρας και τον ρόλο των ανακτόρων κατά τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος της χούντας των συνταγματαρχών.
Για την πληρέστερη εμπειρία η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί σε ομάδες των 50 ατόμων. Είναι προφανώς καλό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πόσοι ενδιαφέρονται για την ξενάγηση ώστε να φροντίσουμε για τον αναγκαίο αριθμό ξεναγών.

σύνδεσμος εκδήλωσης 

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Οφειλές στον ΣΔΙΠ




Σύμφωνα με το άρθρο 9 του καταστατικού, που είχε συνταχθεί και τροποποιηθεί σύμφωνα με όσα ορίζει η εκάστοτε νομοθεσία για τους οικοδομικούς  Συνεταιρισμούς, όπως ίσχυε και ισχύει και μετά την μετατροπή του Συνεταιρισμού σε Αστικό, οι Συνεταίροι 

α) ευθύνονται για τις υποχρεώσεις του Συνεταιρισμού για ποσό διπλάσιο του ποσού στο οποίο ανέρχονται ολόκληρες οι μερίδες για τις οποίες έχουν γραφεί.

β)ομοίως, οφείλουν να πληρώνουν στο ταμείο του Συνεταιρισμού τις εισφορές, συνδρομές και δικαιώματα εγγραφής που ορίζοντο από τις Γενικές Συνελεύσεις.

Από την ίδρυση του ο Συνεταιρισμός με αποφάσεις της Γεν. Συνέλευσης καθόριζε τις συνδρομές των μελών, τις εισφορές ανά οικόπεδο για την κάλυψη δαπανών συντήρησης των ιδιοκτησιών, της πυρασφάλειας, της μισθοδοσίας φυλάκων και τεχνιτών και σε περιπτώσεις μεγάλων έργων, όπως της χάραξης των δρόμων και της κατασκευής οδικού δικτύου ή του δικτύου ύδρευσης, καθόριζε έκτακτες εισφορές για την χρηματοδότηση των έργων.

Κατά τα τελευταία έτη καθοριζόταν από την τακτική Γ.Σ. κάθε έτος σταθερά στο ποσό των 50 ευρώ ετησίως η εισφορά συντήρησης του οικισμού.

Οι Συνεταίροι στην πλειοψηφία τους, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη οικονομικής αυτάρκειας του Συνεταιρισμού, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δ.Σ. και εξόφλησαν τις υποχρεώσεις τους.

Απομένει όμως σημαντικός αριθμός οφειλετών Συνεταίρων για τους οποίους έχει δοθεί ο κατάλογος με τα ποσά που ο καθένας οφείλει για να ασκήθουν αγωγές.

Και για να λυθεί μία παρεξήγηση που έχει δημιουργηθεί σε κάποιους που ισχυρίζονται ότι επώλησαν τα οικόπεδά τους και άρα δεν έχουν υποχρεώσεις ως Συνεταίροι:

Πρόκειται περί εσφαλμένης αντίληψης για τις υποχρεώσεις του Συνεταίρου μετά την διανομή των οικοπέδων.

Όπως ορίζει η Νομοθεσία και το καταστατικό, για να εξέλθει κάποιος Συνεταίρος, με μεταβίβαση της μερίδας του, οφείλει να λάβει την συγκατάθεση του Δ.Σ. και αφού το πρόσωπο προς το οποίο θα γίνει η μεταβίβαση υπεισέρχεται στις υποχρεώσεις του μεταβιβάζοντος Συνεταίρου.

Επίσης, σε περίπτωση μεταβίβασης από Συνεταίρο προς τρίτο του οικοπέδου που του παραχωρήθηκε από τον Συνεταιρισμό, οφείλει να φροντίσει για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων του Συνεταιρισμού, που μόνο με την εγγραφή του αγοραστή ως μέλους με ταυτόχρονη αποχώρηση του μεταβιβάζοντος και συγκατάθεση του Δ.Σ. μπορεί να εφαρμοσθεί.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι υποχρεώσεις του Συνεταίρου συνεχίζονται.

Η σύμβαση εγγραφής στον Συνεταιρισμό προϋπέθετε εξ αρχής την συμμετοχή στις δαπάνες για την κάλυψη των υποχρεώσεων του Συνεταιρισμού μέχρι την ολοκλήρωση του έργου του.

Δεν παρείχε απλώς στον Συνεταίρο το Δικαίωμα λήψης οικοπέδου αντί 20.000 δραχμών και μετά αποχώρησή του. Όλο το έργο σύστασης και αξιοποίησης του οικισμού, κατά το Σύνταγμα και την νομοθεσία περί οικοδομικών Συνεταιρισμών, βαρύνει τους Συνεταίρους και μόνο και όχι το κράτος ή τους Δήμους (άρθρο 24 παρ. 3 Συντάγματος, άρθρο 124 και 142 π.δ. 14/89).

Ο Συνεταίρος συνεχίζει τις υποχρεώσεις του, καταβάλλει τα ποσά που οφείλει και ενδεχομένως τα αναζητά από τον αγοραστή μέχρι την στιγμή που ο τελευταίος θα ζητήσει την εγγραφή του ως Συνεταίρου.

Κρίναμε σκόπιμη την παραπάνω ανάλυση για την οικειοθελή συμμόρφωση. Γιατί, τα έξοδα μιας δίκης και για τον Συνεταιρισμό και για τον οφειλέτη είναι πολλαπλάσια του οφειλομένου ποσού. 

Το Δ.Σ. όμως θα ήταν Αστικά και ποινικά υπόλογο αν παραλείψει την αξίωση πληρωμής των οφειλομένων.

Θα αναμένουμε την εξόφληση των οφειλών για το ύψος της οποίας όλοι έχουν πολλές φορές ενημερωθεί, μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2017.

Μετά την πάροδο της ημερομηνίας αυτής θα κατατεθεί αγωγή ξεχωριστά για κάθε οφειλέτη. 


Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση σχετικά με το δίκτυο οπτικών ινών στην Ιπποκράτειο Πολιτεία




Τον Δεκέμβριο του 2016 ο ΣΔΙΠ απέστειλε επιστολή / καταγγελία προς την αρμόδια διαχειριστική αρχή για τις τηλεπικοινωνίες (ΕΕΤΤ) σχετικά με τις υποδομές και την ποιότητα των παρεχόμενων  υπηρεσιών τηλεφωνίας και ευρυζωνικής πρόσβασης στο Internet μέσω ΟΤΕ.

Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι ο ΟΤΕ κινείται βάση του κανονιστικού πλαισίου (όπως και αναμενόταν), και οι κάτοικοι της Ι.Π. είναι ελεύθεροι να κινηθούν σε άλλες ανταγωνιστικές λύσεις.  Θυμίζουμε ότι από 1/1/2017 βάση του διαγωνισμού της ΕΕΤΤ καθολικός πάροχος για παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας είναι η Forthnet.   

Επίσης βάση του κανονιστικού πλαισίου, δεν νοείται καθολικός πάροχος για την παροχή υπηρεσιών Internet στην επικράτεια.  Παρ’ όλα αυτά συνεχίσαμε τις οχλήσεις και προσπάθειες και συναντήσεις για την εξεύρεση άλλης λύσης μέσω ΟΤΕ (και άλλων παρόχων), έχοντας πάρει μόνο προφορικές υποσχέσεις για επίλυση του θέματος εντός του 2018.

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι το κανονιστικό πλαίσιο για τις τηλ/νιες, έχει καθορίσει στρατηγικό εθνικό στόχο για την εξάπλωση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα με καταληκτική ημερομηνία το 2020.  Σχετικές πληροφορίες στους ιστότοπους του Υπουργείου Μεταφορών και την ΕΕΤΤ. 


Με βάση αυτό το σχέδιο, κονδύλια από 1.2 ΔΙΣ Ευρώ έως και 4 ΔΙΣ ευρώ θα διατεθούν από τους παρόχους για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων σε όλη την επικράτεια μέχρι το 2020.  Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται (όπως είχαμε ενημερώσει από τον Μάϊο του 2017) και το δίκτυο κορμού στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.  Το δίκτυο αυτό δεν σχεδιάζεται για να δώσει πρόσβαση σε τελικούς πελάτες (οικίες) αλλά αποτελεί την «ραχοκοκαλιά» για την παροχή ευζωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς (4G και 5G) στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.  Προς το παρόν δεν υπάρχει το πλάνο/μελέτη για την παροχή υπηρεσιών στον τελικό καταναλωτή, οπότε και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον τελικό σχεδιασμό.

Είναι αυτονόητο ότι ο Συνεταιρισμός θα προσπαθήσει για το καλύτερο, που είναι η παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσω οπτικής ίνας.

Πολυσωλήνιο για την εγκατάσταση οπτικών ινών
 Κλείνοντας το ενημερωτικό θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Είναι προς όφελος όλων τα κατοίκων να διευκολύνουμε το έργο των εργολάβων στις χωματουργικές εργασίες.  Παρ’ όλα αυτά αν κάτοικος παρατηρήσει παρατυπίες ή/και μη ολοκληρωμένα έργα (ανοιχτές και χωρίς επαρκή σηματοδότηση τάφροι κτλ) να ειδοποιήσει ώστε να επιληφθούμε θεσμικά.
Τα συνεργεία του ΟΤΕ (εργολάβοι) σχεδόν ποτέ δεν γνωρίζουν το στρατηγικό πλάνο άρα δεν μπορούν να δώσουν και αξιόπιστη πληροφορία.
Η λύση στο πρόβλημα των τηλ/νιών της ΙΠ, κυρίως λόγω του κανονιστικού πλαισίου (θέλουμε να πιστεύουμε και λόγω των συνεχών επαφών και οχλήσεών μας) διαφαίνεται στον ορίζοντα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλά που εκκρεμούν και η τελική λύση δεν θα είναι νωρίτερα του 2018, αλλά κατά πάσα πιθανότητα όχι αργότερα του 2020.



 Γιώργος Κουλογιάννης

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Τοπική συγκοινωνία στην Ιπποκράτειο Πολιτεία


Η προσπάθεια του Συνεταιρισμού για τοπική συγκοινωνία στην Ιπποκράτειο Πολιτεία (αλλά και τις Αφίδνες) συνεχίζεται.  Μετά την συνάντηση της αντιπροσωπείας του Συνεταιρισμού με τον Δήμαρχο, εξετάζονται οι παρακάτω εναλλακτικές:

Δέσμευση δημοτικού λεωφορείου για 8 δρομολόγια καθημερινά, από Ιπποκράτειο στον Σιδηροδρομικό Σταθμό (ΣΣ) των Αφιδνών.

Χρήση / απόσπαση λεωφορείου του ΟΣΕ ώστε να παρέχεται ανταπόκριση με τον ΣΣ των Αφιδνών.
Καθιέρωση δρομολογίου ΚΤΕΛ Ιπποκράτειος, Αφίδνες, Αγιος Στέφανος.  Σύνδεση με άλλα ΚΤΕΛ.


Η ομάδα δράσης του Συνεταιρισμού βρίσκεται στην διαδικασία συνεχών επαφών για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.  Στην προσπάθεια να απαντήσουμε πληρέστερα στις ανάγκες των κατοίκων της Ιπποκρατείου Πολιτείας, παραθέτουμε των πίνακα δρομολογίων του ΟΣΕ από και προς τις Αφίδνες.


Στα δυο ερωτηματολόγια που ακολουθούν καλούμε τους κατοίκους να απαντήσουν στα δρομολόγια που θα επέλεγαν – μέχρι οχτώ (8) συνολικά – ώστε να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το σύνολο των μεταφορικών αναγκών.  Γίνεται επίσης προφανώς κατανοητό ότι η συμμέτοχή σας αποτελεί και μια σημαντική ένδειξη για τον μεταφορικό όγκο και φόρτο ανά ώρα, ώστε να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα μεταφορικά μέσα.  Καλούμε όλους τους κατοίκους που θέλουν ένα μέσο μαζικής μεταφοράς στην Ιπποκράτειο και τις Αφίδνες να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτηματολόγια επιλέγοντας τις ώρες κατά τις οποίες θέλουν να μεταφέρονται μέσω του ΟΣΕ από τον σταθμό Αφιδνών.

Επιλέξτε τα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου (χωρίς σειρά προτίμησης).  Μπορείτε να επιλέξτε μία (1) έως και οχτώ (8) διαφορετικές επιλογές.  Πατήστε το κουμπί «Ψηφίστε» για να καταχωρηθεί η ψήφος σας.  Δεν θα έχετε το δικαίωμα διπλής ψήφου οπότε φροντίστε να έχετε επιλέξει σωστά πριν πατήσετε το κουμπί.

http://www.sdip.gr/archives/1626

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Ανακήρυξη μειοδότη για την Εκπόνηση Μελέτης Επικαιροποίησης της Έκθεσης Έργων και Υποδομών της Ιπποκρατείου Πολιτείας



Σε συνεδρίαση της  Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Περιουσίας και Τεχνικής Υποστήριξης του ΣΔΙΠ αναδείχτηκε ο μειοδότης για την Εκπόνηση Μελέτης Επικαιροποίησης της Έκθεσης Έργων και Υποδομών της Ιπποκρατείου Πολιτείας, σε υλοποίηση σχετικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης.




Τις επόμενες μέρες θα υπογράφει η σύμβαση υλοποίησης, ως γνωστό η αρμοδιότητα των έργων υποδομής ανήκει στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς για την περίοδο 2017-2020.    

Με αφορμή παλαιότερες αλλά και πρόσφατες συζητήσεις ο δικηγορος κ. Κώστας Καρλής  (νέο μέλος της Επιτροπής Τεχνικής Υποστήριξης ΣΔΙΠ) έγραψε ένα νομικό κείμενο που αποτελεί μια προσέγγιση του ζητήματος των κοινοχρήστων χώρων και κυριότητας του δήμου αλλά και το πολυσυζητημένο θέμα των έργων υποδομής.


Εισφορές ΣΔΙΠ



Άρχισε από τη νομική ομάδα του ΣΔΙΠ,  η κατάθεση  στις αρμόδιες δικαστικές αρχές αγωγών διεκδίκησης εισφορών (ετησίων & έργων)  με κοινοποίηση δια δικαστικών επιμελητών των δικογράφων στους 225 οφειλέτες (οφειλές άνω των 1.000€/ συνέταιρο), για την είσπραξη  ποσού συνολικού ύψους 450.000€. Tα έξοδα της διαδικασίας προϋπολογίζονται σε 85.000€ περίπου, θα επιβαρύνουν μεν τους οφειλέτες αναλογικά και κατά περίπτωση  σύμφωνα δε με τις αναμενόμενες δικαστικές αποφάσεις.

Μια άλλη κατηγορία είναι οφειλέτες που το ποσό οφειλής κυμαίνεται από 500 έως 1.000€ ανά φυσικό πρόσωπο.  Στην κατηγορία αυτή απευθύνεται η παρακάτω ανοιχτή επιστολή :    

Αγαπητοί Συνέταιροι,

Όπως γνωρίζετε η ιδιοκτησία οικοπέδου, καθιστά υποχρέωση την καταβολή της ετήσιας εισφοράς των 50 ευρώ όπως αυτή αποφασίστηκε από εσάς στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης.

Η συνεισφορά αυτή δεν καταλήγει κάπου αόριστα, αλλά επιστρέφει σε εσένα, μέσω της διατήρησης και αναβάθμισης των υποδομών,  της εκπόνησης δράσεων για την βελτίωση της περιοχής, και συνεπακόλουθα στην μεσοπρόθεσμη βελτίωση της εικόνας αλλά κυριότερα της αξίας της περιοχής και της περιουσίας μας.

Οι Συνέταιροι στην πλειοψηφία τους, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη οικονομικής αυτάρκειας, ανταποκρίθηκαν άμεσα στις  προσκλήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) και παρά τις οικονομικές δυσκολίες είτε εξόφλησαν πλήρως είτε εξοφλούν σταδιακά την συνδρομή τους.

Το Δ.Σ. αισθάνεται υποχρεωμένο να επικοινωνήσει για μια ακόμα φορά με εσάς που δεν έχετε ήδη προχωρήσει στην διευθέτηση των οφειλών σας, ώστε να το πράξετε με καταληκτική ημερομηνία τις 30/11/2017.  Μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής (και χωρίς νέα ειδοποίηση) το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο βάση του νόμου, να δώσει την εντολή στους συν-υπογράφοντες δικηγόρους να προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξη των οφειλών.

Για την εξόφληση των οφειλών καθώς και για οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά επικοινωνήστε με τον Συνεταιρισμό στα τηλ. 2108232348, 2108232831 κιν. 6953020608 ή/και στο email: dhippo1968@gmail.com

Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι οι Συνέταιροι θα στηρίξουν την προσπάθεια του Δ.Σ. για έναν οικονομικά σταθερό συνεταιρισμό και θα διαφυλάξουν την αξία της περιουσίας μας. 

Τραπεζικός Λογαριασμός για πληρωμές εισφορών οικοπέδων  πατήστε 


Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Δρομολόγια προαστιακού σιδηροδρόμου Αθήνα - Χαλκίδα - Αθήνα

Νέα συνάντηση με τον Δήμαρχο Ωρωπού


Με τον Δήμαρχο Ωρωπού κ. Θωμά Ρούσση συναντήθηκαν χθες 7 Οκτωβρίου 2017, ο Πρόεδρος κ. Κώστας Καραββαρίτης, ο Γ. Γραμματέας κ. Παναγιώτης Πάντος του ΔΣ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Πολιτισμού κ. Μαίρη Λαδοπούλου και το μέλος της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Περιουσίας και Τεχνικής Υποστήριξης ΣΔΙΠ κ. Γιώργος Κουλογιάννης, για θέματα που ανέδειξε η πρόσφατη σφυγμομέτρηση τα αποτελέσματα της οποίας συζητήθηκαν διεξοδικά.  

1. Για το θέμα της συγκοινωνίας, μεταξύ του οικισμού της ΙΠ με τις Αφίδνες, τον ΣΣ Αφιδνών και το Καπανδρίτι, συμφωνήθηκε η απόλυτη αναγκαιότητα πυκνής και αξιόπιστης ύπαρξης δρομολογίων (8 έως 10 ημερησίως) που για να επιτευχτεί απαιτείται η ενίσχυση των διαθέσιμων μέσων του Δήμου, τα οποία σήμερα δεν επαρκούν για υλοποίηση ενός τέτοιου φιλόδοξου προγράμματος. Εντός των επομένων ημερών θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων για εύρεση βιώσιμης λύσης εξυπηρέτησης των κατοίκων των παραπάνω περιοχών.  

2. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι, για τις επικοινωνίες της ΙΠ έχει πρόσφατα υπογράψει άδεια υλοποίησης έργων του ΟΤΕ, ενίσχυσης του δικτύου κορμού, πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται αυτή την περίοδο. Θετικός είναι και στην αδειοδότηση εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας υπό την προϋπόθεση της τήρησης του ισχύοντος νομικού πλαισίου.    

3. Για την ύδρευση του οικισμού, όπως είναι γνωστό, ο ΣΔΙΠ με δύο αποφάσεις ΓΣ (ετών 1998 και 2004 αντιστοίχως) απεφάσισε την εκχώρηση της διαχειρίσεως του δικτύου υδρεύσεως της Ιπποκρατείου Πολιτείας στην τότε Κοινότητα Αφιδνών και στη συνέχεια στην ΕΥΔΑΠ .

Η κυριότητα του εν λόγω δικτύου ανήκε και εξακολουθεί ν' ανήκει στην Ιπποκράτειο Πολιτεία ως μη περατωθέν έργο υποδομής ιδιωτικώς πολεοδομημένης περιοχής. Η εκχώρηση πραγματώθηκε de facto! Δεν απετέλεσε ποτέ, ως εκ του Νόμου επιβαλλόταν, αντικείμενο γραπτής συμβάσεως δημοσίου χαρακτήρος, δεδομένου ότι με τον Συνεταιρισμό (ΝΠΙΔ) θα συνεβάλλετο η Κοινότητα ή, αργότερα, ο Δήμος Ωρωπού.

΄Έργο του ΣΔΙΠ η προάσπιση των  συμφερόντων των συνεταίρων (και οικιστών της Ιπποκρατείου Πολιτείας) εντός του πλαισίου της νομιμότητος, ασφαλώς, που είναι  επιθυμητό, αναμφιβόλα, και από τον Δήμο!

Απαιτείται, λοιπόν, η επανεξέταση του όλου ζητήματος (διαχείριση δικτύου υδρεύσεως της Ιπποκρατείου) με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τους οικιστές της Ιπποκρατείου, καταγεγραμμένους σε τυπική σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΣΔΙΠ.

Σ΄αυτό το πλαίσιο μπορεί να επιτευχθεί μια δίκαιη, επιθυμητή και τυπικώς νόμιμη, ως απαιτείται, συμφωνία!

4. Η ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου Αφιδνών έχει «παγώσει» από την μη έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, επειδή ένα μικρό τμήμα της έκτασης κατασκευής καταλαμβάνεται από τη ΖΕΑ Αφιδνών. Η έγκριση  του τοπικού ρυμοτομικού είναι η βασική και ουσιαστική προϋπόθεση συνέχισης της υλοποίησης της κατασκευής του νέου σχολείου.  Ο χρόνος έναρξης δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί αυτή την περίοδο

5. Ο ΣΔΙΠ έχει ζητήσει με αίτηση του σύγκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου με θέμα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Πολιτικής Προστασίας Αφιδνών. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου με πρόσκληση συμμετοχής όλων των φορέων της περιοχής.  

Η καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου κατέδειξε αδυναμίες και αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν, όπως οι καθαρισμοί, η συντήρηση και αξιοποίηση του δάσους της Αγίας Τριάδας.  

Προς αυτή τη κατεύθυνση ο Δήμος και ο ΣΔΙΠ σε άμεση συνεργασία θα κινηθούν όλη τη χειμερινή περίοδο για την αντιπυρική  θωράκιση του οικισμού. 
          


Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Αποτελέσματα έρευνας για τα θέματα της Ιπποκρατείου Πολιτείας

Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τα θέματα που απασχολούν τους συνέταιρους και κατοίκους της Ιπποκρατείου Πολιτείας.  Η έρευνα έτρεξε για δεκαπέντε (15) ημέρες από την 16η Σεπτεμβρίου 2017 και μέχρι το τέλος του μήνα. 
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 125 ιδιοκτήτες οικοπέδων, με 371 ψήφους συνολικά.  Τα αποτελέσματα περιλαμβάνονται στο παρακάτω πίνακα.


Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων φανερώνει τις αδυναμίες της περιοχής, αλλά καταδεικνύει επίσης την ευαισθητοποίηση των κατοίκων γύρω από θέματα περιβάλλοντος, όπως διαχείρισης των απορριμμάτων κτλ.   Τα βασικά θέματα που απασχολούν την πλειοψηφία των συνεταίρων είναι κατά σειρά σπουδαιότητας:
  1. Η συγκοινωνία και και ειδικότερα σύνδεση της περιοχής του οικισμού της ΙΠ με τις Αφίδνες, ΣΣ Αφιδνών και κέντρο Καπανδριτίου.
  2. Οι τηλεπικοινωνίες και κυρίως η πρόσβαση των κατοίκων σε υπηρεσίες ευρυζωνικότητας μέσω σταθερών υποδομών και δικτύων.
  3. Η ύδρευση και ειδικότερα το δημοτικό  τιμολόγιο χρέωσεων.
  4. Η ανέγερση σύγχρονων εγκαταστάσεων Παιδικού Σταθμού και Δημοτικού Σχολείου στην έκταση της Δημοτικής Κοινότητας Αφιδνών.


Παρ’ ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού διαχειρίζεται μια πλειάδα θεμάτων της περιοχής του οικισμού, η συγκεκριμένη έρευνα ιεραρχεί την ατζέντα και τις προτεραιότητες στις οποίες επικεντρώνεται ο Συνεταιρισμός. 
Ήδη και για τα τέσσερα θέματα παραπάνω συστήνονται ομάδες για την μελέτη, και υλοποίηση σχεδίων για την σταδιακή επίλυσή τους.
Είναι γεγονός ότι οι οικονομικές δυνατότητες του συνεταιρισμού είναι δεδομένες. Παρόλα αυτά, πολλά από τα θέματα μπορούν να επιλυθούν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τον Δήμο Ωρωπού, και την αρωγή των συνεταίρων.  Στα πλαίσια αυτά, καλούμε όλους τους  μόνιμους κατοίκους της Ιπποκρατείου Πολιτείας που ενδιαφέρονται και μπορούν να συνεισφέρουν λίγο από τον χρόνο τους στην οργάνωση των δράσεων, να δηλώσουν την πρόθεσή τους.  
Μαζί μπορούμε να κάνουμε το νέο ξεκίνημα, για να γίνει η Ιπποκράτειος Πολιτεία  ένας «τόπος να ζεις».

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Η ασυρματική επικοινωνία στην ΙΠ !

Είναι γνωστό ότι  scripta manent, παραθέτουμε απόσπασμα 2 σελίδων από τα πρακτικά της  ΓΣ ΣΔΙΠ στις 13-05-1998, που με τον τρόπο παρουσίασης των εναλλακτικών  λύσεων των επικοινωνιών της ΙΠ, επείσθησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι (και επέλεξαν;) για την «πρωτοποριακή» εκδοχή  της ασύρματης  επικοινωνίας.  

Το σερβίρισμα «σανού» ίσως να αποτελεί αναγκαιότητα κάποιων, το να το τρώμε όμως ή όχι είναι επιλογή μας…!!!