Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Ευχές για την εορταστική περίοδο !!!


Το Διοικητικό Συμβούλιο, το Εποπτικό Συμβούλιο, οι Επιστημονικοί Συνεργάτες, και οι άνθρωποι των ομάδων Πολιτισμού και Περιουσίας του Συνεταιρισμού Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία ευχόμαστε σε όλους τους συνεταίρους και κατοίκους του οικισμού, καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα, καλή και δημιουργική χρονιά το 2021, με υγεία και ευτυχία !!!


 

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Η 3η συνεδρίαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης 2020 (ΓΣ) ΣΔΙΠ

Ολοκληρώθηκε η 3η  συνεδρίαση  της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) την 14 Δεκεμβρίου  2020, μέσω διαδικτύου λόγω COVID-19.

Για όσους επιθυμούν την ενημέρωση τους, το video της συνεδρίασης στο σύνδεσμο :


Ειδικότερα : 

1. ΣΧΟΟΑΠ Αφιδνών επιπτώσεις σε ακίνητα της ΙΠ

Τα παράδοξα του ΣΧΟΟΑΠ Αφιδνών και οι επιπτώσεις στα ακίνητα της ΙΠ. Οι προϋποθέσεις και η έκτακτη εισφορά για έργα υποδομής στον οικισμό, διευκρινήσεις από τον επιστημονικό συνεργάτη  μελετητή  κ. Κώστα Φωτόπουλο.


2. Χωροθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας 

Για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας εντός της πόλης της ΙΠ


3. Εξέλιξη είσπραξης εισφορών του ΝΠΙΔ

Απάντηση σε ερώτηση για "χαμένη" αγωγή εισφορών (αόριστη), από τη νομική συνεργάτη του Συνεταιρισμού κ. Μαρίνα Κρόντήρη.



4. Τιμολόγιο Ύδρευσης 

Για την εξομοίωση (μείωση της τιμής σε 0,55 ευρώ/κμ) της τιμολόγησης της ύδρευσης στον οικισμό της ΙΠ με το τιμολόγιο που ισχύει στους υπολοίπους 5 οικισμούς (Παλιός οικισμός, Σιδηροδρομικός Σταθμός, Δροσοπηγή, Κοκκινόβραχος, Κοσμοθέα) της Δημοτικής Κοινότητας Αφιδνών.    



5. Για τα προβλήματα από την κτηματογράφηση του οικισμού που διαπιστώθηκαν από την εκπόνηση του ψηφιακού υπόβαθρου της ΙΠ. 85 οικόπεδα κατοικίας χωρίς αρτιότητα (τίτλος κάτω των δύο στρεμμάτων) θέμα για το οποίο τα μέλη ιδιοκτήτες των οικοπέδων θα ενημερωθούν με ξεχωριστή επιστολή.


Τα θέματα ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν είναι τα παρακάτω :

1.Έγκριση εγγραφών νέων μελών και διαγραφών (άρθρα 5 §4, και 6 του καταστατικού).

2.Λογοδοσία Διοικήσεως, έγκριση πεπραγμένων (Διοικητικός και Ταμειακός Απολογισμός-Ανακοινώσεις και  Ενημερώσεις). Απαλλαγή ή μη των Διοικήσεων από πάσης ευθύνης, για τα έτη 2014 έως και 2019.

3.Έκθεση Εποπτικού Συμβουλίου επί του Διοικητικού και Ταμειακού απολογισμού του 2019 και του προϋπολογισμού 2021.

4.Έγκριση Προϋπολογισμού 2021, προϋπολογισμός εξόδων διαχειρίσεως και έργων.

5.Έγκριση έκτακτης εισφοράς 500€ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μελέτες για την έναρξη έργων (Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συμπλήρωση Υψομετρικών οδών), καθώς και πραγματοποίηση τμήματος έργων οδοποιίας.

6.Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης Αφιδνών, τύπος πολεοδομικού σχεδιασμού, (Νέο σενάριο ‘’Τσιρώνη’’. Πρoβλήματα σε οικόπεδα 52 Οικοδομικών Τετραγώνων που έχουν πρόσοψη σε κεντρικό δακτύλιο καθώς και 26 ακόμα οικοπέδων που βρίσκονται πλησίον της λίμνης και ρεμάτων). Έγκριση των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν και θα απαιτηθούν στη συνέχεια, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

7.Οφειλές προς το Δημόσιο (Εφορία). Έκτακτη εισφορά 500€ ανά οικόπεδο ή έγκριση εκποίησης ενός μεγάλου κοινωφελούς οικοπέδου ΧΕΔ ή εκχώρηση στη ΔΟΥ.

8.Προβλήματα από την κτηματογράφηση που διαπιστώθηκαν από την εκπόνηση του ψηφιακού υπόβαθρου της ΙΠ. Οικόπεδα χωρίς αρτιότητα (τίτλος κάτω των δύο στρεμμάτων) καθώς και άλλα μεγάλης διαφοράς στον υπολογισμό των εμβαδών, λόγω λαθών πληκτρολόγησης ή  λόγω της αλλαγής συστημάτων γεωγραφικής αναφοράς  του Κτηματολογίου.

9.Συμπληρώσεις Επιτροπών Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Περιουσίας και Τεχνικής Υποστήριξης,  Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

 

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Απαντήσεις στην πληροφόρηση ή την παραπληροφόρηση

 


Αφού διάβασα λίγο πρόχειρα, μιας και είναι και είναι και Σαββατοκύριακο, μια ακόμα επιστολή, αυτή τη φορά των κ. Χρυσοστόμου Δημητρίου, Παναγιώτη Κουρή και Χρήστου Φιλιππίδη συνοδευόμενη  με την από 11-12-2020 γνωμοδότηση της Δικηγόρου κ. Ευγενίας Σούλας, θα ήθελα απλά να επισημάνω το εξής:

Θα αρχίσω με την φράση στην επιστολή των ανωτέρω κυρίων ¨απευθυνθήκαμε σε έμπειρη Δικηγόρο που έχει αναλάβει τις περισσότερες περιπτώσεις υπεράσπισης των κατοίκων σε σχέση με αγωγές του Συνεταιρισμού, τις οποίες έχει διεκπεραιώσει με μεγάλη επιτυχία¨

Ως προς το κομμάτι που με αφορά για τις αγωγές αυτές μιας και έχω χειριστεί τον μεγαλύτερο όγκο αυτών και επειδή νιώθω ότι θίγει τόσο εμένα προσωπικά όσο και την αλήθεια θα παραθέσω τα εξής:

Έχω δικάσει περίπου 80 αγωγές για οφειλές συνεταίρων μέχρι και σήμερα.

Τέσσερις (4) από αυτές έχουν κριθεί αόριστες. Αόριστες σημαίνει ότι το Δικαστήριο θεώρησε, για να το πω απλά, ότι δεν έχω εξειδικεύσει σωστά αυτά που ζητάω με την αγωγή και την απορρίπτει ως αόριστη χωρίς να μπει στην ουσία της, χωρίς να κρίνει δηλαδή αν ο συνεταίρος ή ιδιοκτήτης όντως οφείλει ή όχι. Και οι 4 αυτές αποφάσεις έχουν εκδοθεί από την ίδια Δικαστή.

Αυτές, δεν έχουν τελειώσει οριστικά αφού ο Συνεταιρισμός μπορεί να επανέλθει με νέα αγωγή αφού δεν έχει ουσιαστικά κριθεί το ζητούμενο, αν δηλαδή ο Συνεταίρος ή ιδιοκτήτης οφείλει ή όχι. Θα επανέλθουμε για αυτές στον κατάλληλο χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο.

Παραπέρα....

Από τις υπόλοιπες 76:

έχω κερδίσει τις 30 είτε με αντιδικία είτε χωρίς. Όλες!

Οι υπόλοιπες 36 δεν δικάστηκαν γιατί οι εναγόμενοι ήρθαν και συμβιβάσθηκαν πριν την εκδίκαση της αγωγής δεδομένου ότι έχει πλέον δημιουργηθεί ένα δεδικασμένο. Εξόφλησαν το σύνολο των οφειλών τους!

Παραπέρα….

Έχω πετύχει τη σύνταξη πάνω από 80 Ιδιωτικών συμφωνητικών πλέον για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών είτε με εφάπαξ καταβολή είτε με δόσεις.

Τώρα, αν, σύμφωνα με τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα κρίνεται ως επιτυχημένη η συνεχιζόμενη και προκαλούμενη μερικές φορές αντιδικία κατά του Συνεταιρισμού, δεν θα μπορούσα, όχι σαν επιστήμονας, αλλά σαν λογικός άνθρωπος να το αντιμετωπίσω.

Προσωπικά, σαν επαγγελματίας, τέτοια επιτυχία δεν θα την ήθελα.

Παράλληλα και προς ενημέρωση, εκκρεμούν για εκδίκαση τους προσεχείς μήνες άλλες 30 αγωγές εκ των οποίων οι μισές περίπου βρίσκονται ήδη σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους αντιδίκους προκειμένου να εξοφλήσουν προτού εκδικαστούν οι υποθέσεις τους.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της γνωμοδότησης της Συναδέλφου, είναι το ίδιο που έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις δίκες στις οποίες έχει παρασταθεί ως συνήγορος των αντιδίκων και είναι το ίδιο που έχει απορριφθεί σε όλες επίσης ανεξαιρέτως τις δίκες που έχουν δικάσει τις υποθέσεις στην ουσία τους σύμφωνα με όσα ανέφερα παραπάνω.

Σε όσα ζητήματα θίγονται με τη γνωμοδότηση έχει τοποθετηθεί πολλές φορές, γραπτώς και προφορικώς το γραφείο μας.

Και πλέον και η δικαιοσύνη, πολλάκις ή καλύτερα, μέχρι στιγμής σε κάθε περίπτωση που χρειάστηκε η συνδρομή της.

Αν, παρ’ όλα αυτά κάποιοι συνεχίζουν να θέλουν ν’ αγνοούν την πραγματικότητα, εν τέλει αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η δικαιοσύνη.

Τέλος, το τελευταίο μήνα, εκδόθηκαν και 6 αποφάσεις σε αγωγές που είχα καταθέσει κατά ιδιοκτητών που δεν ήταν ποτέ Συνεταίροι εκ των οποίων οι 5 είχαν δικαστεί με αντιμωλία (δηλαδή με παράσταση δικηγόρου και από τις δύο πλευρές) και οι 3 με δικηγόρο των αντιδίκων τη γνωμοδοτούσα συνάδελφο.

Όλες, κρίθηκαν υπέρ του Συνεταιρισμού. Όλες!

Από κει και πέρα, θεωρώ, τουλάχιστον περίεργο, να παρακινείται ο κόσμος να προτιμά να αντιμετωπίζει το Συνεταιρισμό δικαστικά για σχέσεις που έχουν ήδη κριθεί, και να σπαταλάει χρόνο και χρήματα, τις περισσότερες φορές μάλιστα πολύ περισσότερα από το να ερχόταν σε μια διαδικασία οικιοθελούς εξοφλήσεως και με δόσεις όπως έχει γίνει και γίνεται με τους περισσότερους.

Γιατί ως αποτέλεσμα της δικαστικής διένεξης, προκύπτουν 1.αμοιβή δικηγόρου 2. Τόκοι 3. Οφειλή για δικαστική δαπάνη στο διάδικο που χάνει.

Σημειώνω, ότι το παρόν, δεν αποτελεί γνωμοδότηση παρά μια απλή αποτύπωση της αλήθειας με παράθεση πραγματικών δεδομένων.

Αθήνα 13 Δεκεμβρίου 2020

Αθανάσιος Π. Θωμόπουλος

 

 

 

 

 

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Η «ενημέρωση» και η ενημέρωση


Διακινείται «ενημερωτική» επιστολή, τις τελευταίες ημέρες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε στοχευμένους αποδέκτες της ΙΠ, με θέμα την «ενημέρωση» των μελών του ΣΔΙΠ ενόψει της Γενικής Συνέλευσης στις 14 Δεκεμβρίου 2020, με υπογραφές από τρία φυσικά πρόσωπα που δεν είναι μέλη του Συνεταιρισμού, αλλά από ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ένθερμο ζήλο «ενημερώνουν».

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράγραφος από την «ενημερωτική» επιστολή που είναι η παρακάτω :

“Επιπλέον, προτείνουν (o ΣΔΙΠ) την επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς 500 ευρώ για περιβαλλοντολογικές μελέτες καθώς και για έργα οδοποιίας.  Βέβαια, η πρόταση έκτακτης εισφοράς, των 500 ευρώ, θα έπρεπε να συνοδεύεται από την ακριβή μελέτη του έργου, τον προϋπολογισμό του κόστους και το χρόνο υλοποίησης, και όχι έτσι απλά και αόριστα.  Επιπλέον, ο Ν.4030/2011 άρθρο 39 δεν παρέχει τέτοιο δικαίωμα στο συνεταιρισμό να προβαίνει σε έργα υποδομής.  Αυτοδίκαια υπεύθυνος για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής είναι μόνο ο Δήμος Ωρωπού.”

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ του ΣΔΙΠ

Επειδή η αυθαίρετη αναφορά σε νόμους και διατάξεις απλά παραπλάνηση προκαλεί παραθέτουμε αυτολεξεί τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 39 του νόμου 4030/2011 με τίτλο του άρθρου ¨Ρύθμιση θεμάτων οικοδομικών Συνεταιρισμών¨

4. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) στα διοικητικά όρια των οποίων υπάγονται οι εκτάσεις των Ο.Σ. μπορούν να αναλάβουν να εκτελέσουν ή να ολοκληρώσουν τα έργα τεχνικής υποδομής, όπως αυτά καθορίζονται στις σχετικές μελέτες έργων, τις πολεοδομικές μελέτες και τα αντίστοιχα προγράμματα ολοκλήρωσης αυτών. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Ο.Σ., καθώς και απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου του οικείου Ο.Τ.Α..

5. Στην περίπτωση της παραγράφου 4 το αντισταθμιστικό μέτρο της απαλλαγής των Ο.Σ. από την εισφορά σε χρήμα παύει να ισχύει. Για την κατασκευή των έργων τεχνικής υποδομής επιβάλλεται υπέρ του οικείου Ο.Τ.Α. η καταβολή χρηματικού ποσού, το οποίο βεβαιώνεται από την αρμόδια υπηρεσία του Ο.Τ.Α. και εισπράττεται με τη διαδικασία περί είσπραξης δημοσίων εσόδων. Υπόχρεοι σε καταβολή του παραπάνω χρηματικού ποσού είναι οι ιδιοκτήτες των συνεταιρικών μερίδων, όπως αυτές έχουν υλοποιηθεί από την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου, καθώς και οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που έχουν αδιανέμητες συνεταιρικές μερίδες στην ιδιοκτησία τους. Το ύψος του ποσού αυτού τελεί σε αναλογία με την αξία των έργων που θα κατασκευαστούν.

Επειδή ένας εκ των υπογραφόντων είναι Δικηγόρος, παρακαλούμε να μας εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί η παραπάνω διάταξη όταν αναφέρει ότι υπόχρεοι σε καταβολή του παραπάνω χρηματικού ποσού είναι οι ιδιοκτήτες των συνεταιρικών μερίδων.

Εκτιμούσαμε μέχρι σήμερα, πως εννοεί ότι όντως σε περίπτωση εκτέλεσης και συντήρησης των έργων υποδομής υπόχρεοι θα είναι οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων της Ιπποκρατείου Πολιτείας και όχι οι Δημότες Ωρωπού. Χρησιμοποιήσαμε τη μέθοδο της Γραμματικής ερμηνείας του νόμου.

Είμαστε όμως πρόθυμοι να ακούσουμε και μία διαφορετική, τεκμηριωμένη, νομική άποψη.

Το γεγονός βεβαίως ότι σε όλες, ανεξαιρέτως τις δίκες που έχουν δικάσει στην ουσία τους υποθέσεις οφειλών Συνεταίρων, έχει γίνει δεκτό από το Δικαστήριο ότι ποτέ ο Δήμος Ωρωπού δεν ήταν ¨Αυτοδικαίως¨ υπεύθυνος για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής φανταζόμαστε ότι ουδόλως τους προβληματίζει.

Κάτι τελευταίο. Σχέδιο Τσιρώνη υπήρχε; Όχι Υπουργική απόφαση; Όχι εκτελεστή Διοικητική πράξη; Και πότε συνέβη η διόρθωση της αδικίας; Με ποιο τρόπο; Και αν συνέβη κάτι τέτοιο, γιατί στη Δίκη στο Σ.τ.Ε. δεν την πρότεινε στο Δικαστήριο ο πληρεξούσιος Δικηγόρος του Δημοσίου;

Αλλά και το Σ.τ.Ε. γιατί αυτεπαγγέλτως δεν κατήργησε τη Δίκη σύμφωνα με το άρθρο 32 του π.δ.18/1989 Ο εκ των υπογραφόντων Δικηγόρος που προφανώς γνωρίζει τη διάταξη δεν εξηγεί στους συνυπογράφοντες ότι δεν αληθεύουν οι ισχυρισμοί περί ¨σχεδίου Τσιρώνη¨.

Στον Δικηγόρο τουλάχιστον άγνοια δεν υπάρχει.

Η άγνοια γενικώς δεν γίνεται κραυγή νίκης. Τουλάχιστον ο Σωκράτης δίδασκε ¨εν οίδα ότι ουδέν οίδα¨.

Τέλος, προκαλεί πολλά ερωτηματικά η συνεχής προσπάθεια διαστρέβλωσης της νομοθεσίας από κάποιες πλευρές και η παρουσίασή της στους συνεταίρους με αποπροσανατολιστικό τρόπο.

Κάποιους βολεύει…!!!


Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Επικοινωνία στην περίοδο του COVID 19


Αγαπητά μέλη του Συνεταιρισμού ΔΙΠ,

Όπως είναι αναμενόμενο ενόψει της διεξαγωγής της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του 2020,  να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τα θέματα που θα συζητηθούν.

Για την ενημέρωση σας μπορείτε να ανατρέχετε στο blog του ΣΔΙΠ  για την αναλυτική πληροφόρηση σας  για τα θέματα της εξέλιξης του οικισμού.

https://ippokrateiospoliteia.blogspot.gr 

Στη διάθεση σας πάντοτε τα τηλέφωνα   210-8232348, 210-8232831, κιν. 6953020608

Για προσωποποιημένη πληροφόρηση μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση  e-mail:  info@sdip.gr

Τέλος τα γραφεία του ΣΔΙΠ ανοιχτά κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από 11:00 έως 15:00  στην Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 44, κατόπιν ραντεβού λόγω μέτρων κατά  COVID 19.