Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Η Ευα Κουλουριώτη για την Ημερίδα ενημέρωσης για τον καθαρισμό και την διατήρηση του πρασίνου των Αφιδνών





Την περασμένη Κυριακή, ο ΣΔΙΠ οργάνωσε μια εξαιρετική εκδήλωση ενημέρωσης για την πυρασφάλεια. Τέτοιου είδους δράσεις, εξάλλου, εμπίπτουν στις υποχρεώσεις του. Όλοι οι ομιλητές ήταν ειδικοί στο αντικείμενο και οι πληροφορίες που μας προσέφεραν είναι πάρα πολύ χρήσιμες στην απόκτηση στοιχειώδους γνώσης για το πως πρέπει να αντιδράσουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς στην περιοχή μας. 

Στην εκδήλωση μίλησαν οι κ.κ. Παναγιώτης Καλδέλης επιπυραγός, Θεμιστοκλής Σμπαρούνης βιολόγος ειδικευμένος στην οικολογία, Μιλτιάδης Αθανασίου διδάκτωρ του Πανεπιστημίου με ειδίκευση στην πρόληψη πυρκαγιών, Νίκος Κατσιμπέρης πρόεδρος του ΣΕΑΔ και ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ από το ΔΣ της ΜΑΚΙΠ.



Η προσέλευση των κατοίκων της Ιπποκρατείου ήταν φτωχή έως ανύπαρκτη. Από 300 οικογένειες ένα μέλος της κάθε μιας εάν ερχόταν, δεν θα χωράγαμε στην αίθουσα. Έχασαν, λοιπόν, μια λαμπρή ευκαιρία να ακούσουν πως θα σώσουν τις ζωές τους. Οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι ήταν εθελοντές και άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης. 


Στην προηγούμενη συνάντηση διαμαρτυρήθηκαν κάποιοι ότι έγινε παραμονή Καθαράς Δευτέρας. 

Την περασμένη Κυριακή ποια γιορτή ήταν και δεν μπόρεσαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να παρίστανται; Αναρωτιέμαι. Ελπίζω και εύχομαι όταν θα ξεσπάσει η πυρκαγιά να λάβει υπόψιν της τις αργίες και τα μπάνια του λαού γιατί σε αντίθετη περίπτωση, όποιος βρίσκεται στην περιοχή θα καεί ζωντανός.

Για τον λόγο αυτό, από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν, κρατώ περιληπτικά μόνο τα λεγόμενα των κ.κ. Καλδέλη και Δημητρόπουλου:

"Μόνο όλοι μαζί συλλογικά, συνεργαζόμενοι και συμμετέχοντας στην προσπάθεια προστασίας της περιοχής μας μπορούμε να διαφυλάξουμε το δάσος μας, τις περιουσίες μας και τις ζωές μας."

Θεωρώ επιτακτική την ανάγκη να επαναληφθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις και να ευαρεστηθούν να παραστούν περισσότεροι κάτοικοι της Ιπποκρατείου, εάν δεν επιθυμούν να ζήσουν σε μια περιοχή όπως φαίνεται στις φωτογραφίες (Υμηττός πριν και μετά τις φωτιές του 2015). Επίσης, θα πρέπει να καταρτισθούν άμεσα σχέδια εκπαίδευσης ώστε να γνωρίζουν όλοι πώς πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση κινδύνου.



Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους.

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Ευχές



Το Διοικητικό, το Εποπτικό Συμβούλιο, η Nομική Oμάδα, και οι άνθρωποι των Επιτροπών Πολιτισμού και Περιουσίας, σας ευχόμαστε καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ προς τα μέλη του ΣΔΙΠ



Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός «ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο μέλος του, που είναι ταμειακά εντάξει, να υποβάλει γραπτή δεσμευτική προσφορά εντός σφραγισμένου φακέλου για την αγορά μέχρι τριών εκ των πέντε παρακάτω οικοπέδων, τα οποία δεν έχουν διανεμηθεί:

1)…

2)… Οι προσφορές πρέπει να κατατεθούν στην έδρα του Συνεταιρισμού επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας αριθ. 44, Αθήνα μέχρι την 6-5-2019 ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00.

Οι φάκελοι με τις προσφορές θα ανοιχθούν στην έδρα του Συνεταιρισμού στις 9-5-2019 ημέρα Πέμπτη και ώρα ενώπιον 12:00 των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μετά την ολοκλήρωση του ανοίγματος των φακέλων θα ελεγχθεί αν οι συμμετέχοντες είναι ταμειακά εντάξει και θα απορριφθούν οι προσφορές όσων οφείλουν εισφορές στο Συνεταιρισμό. Κάθε συμμετέχων, του οποίου η υποβολή της προσφοράς έχει κριθεί αποδεκτή, έχει το δικαίωμα να υποβάλει νέα προσφορά προφορικά της οποία το τίμημα θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφηκε μετά το άνοιγμα των προσφορών.  Επί του τιμήματος αυτού κάθε συμμετέχων έχει το δικαίωμα να προσφέρει μεγαλύτερο τίμημα. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί όσο υποβάλλονται προφορικά νέες προσφορές και θα ολοκληρωθεί εφόσον μετά την υποβολή και της τελευταίας προφορικής προσφοράς δεν υπάρξει νέα με μεγαλύτερο προσφερόμενο τίμημα.

Το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού θα απευθύνει έγγραφη πρόσκληση σε αυτόν από τους συμμετέχοντες,  που έχει προσφέρει το υψηλότερο τίμημα, προκειμένου να καταρτισθεί η σχετική σύμβαση πώλησης.

3)... Σε περίπτωση ατελέσφορης διαδικασίας, θα δοθεί η δυνατότητα αγοράς είτε από τον οικείο ΟΤΑ είτε  από τρίτους, μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Προσφορά καθαρισμού οικοπέδων στην ΙΠ


Στο πλαίσιο διευκόλυνσης των ιδιόκτητων να ανταποκριθούν στην ανακοίνωση του Δήμου Ωρωπού εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, μετά από ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ο Συνεταιρισμός, έλαβε προσφορά για τον καθαρισμό οικοπέδων.

 Όποιος ιδιοκτήτης επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει με την εν λόγω εταιρία για καθαρισμό του οικοπέδου του.

Ο συνεταιρισμός δεν έχει σχέση με την εν λόγω εταιρία, ούτε εγγυάται για την ποιότητα των εργασιών.  Η όποια συμφωνία καταρτίζεται αποκλειστικά και απευθείας από τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη και την εταιρία.

Οι οικιστές της ΙΠ σε περίπτωση που συνορεύουν με ακαθάριστα οικόπεδα, σε συνεννόηση με την γραμματεία του ΣΔΙΠ μπορούν να πληροφορούνται τα στοιχεία επικοινωνίας των ομόρων ιδιοκτήτων, ώστε να τους υπενθυμίσουν την ανακοίνωση του Δήμου Ωρωπού για τις ιδιοκτησίες τους.    


Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (Για Υποβολή Σφραγισμένων Προσφορών)


Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Υγειονομικών ''Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία'' είναι ο φορέας ιδιωτικής πολεοδόμησης και διαχειριστής της έκτασης εντός σχεδίου πόλεως στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Αφιδνών, στη ΒΑ πλευρά της Πάρνηθας. Εντός της συνολικής έκτασης της περιοχής που ανέρχεται σε 7.636 στρέμματα έχουν πολεοδομηθεί 1.876 οικόπεδα κατοικίας. Τα οικόπεδα αυτά καλύπτουν περίπου το 55% της συνολικής έκτασης, ήτοι 4.200 στρέμματα, η έκταση κάθε οικοπέδου είναι 2.000 τμ ή και ορισμένα μεγαλύτερη. Σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 4/2012 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 1346/25-4-2012) οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων αυτών είναι υποχρεωμένοι να τα καθαρίζουν από την νεκρή βλάστηση προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ο ΣΔΙΠ εκπόνησε μελέτη καθαρισμού του κτήματος της Αγίας Τριάδας και καλεί:


Εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής, που διαθέτουν τεχνογνωσία, εμπειρία και ανάλογο εξοπλισμό για τον καθαρισμό δασών να υποβάλουν σφραγισμένες προσφορές έως την 15/04/2019 ημέρα Δευτέρα  με αντικείμενο ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΑΦΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ''ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ''.  

Ως προς τη μεθοδολογία καθαρισμού δεσμευτική είναι η σχετική μελέτη που έχει εκπονήσει ο ΣΔΙΠ απόσπασμα της οποίας αναφέρεται στο συνημμένο της παρούσας πρόσκλησης. Ο ΣΔΙΠ θα αξιολογήσει τις προσφορές και θα κοινοποιήσει την προσφορά του μειοδότη σε όλα τα μέλη του. Τα μέλη που επιθυμούν τον καθαρισμό του οικοπέδου τους θα συμβληθούν απευθείας με τον μειοδότη χωρίς καμία άλλη μεσολάβηση του ΣΔΙΠ. Οι προσφορές υποβάλλονται στην ελληνική γλώσσα και θα συμπεριλαμβάνουν τον ΦΠΑ. Η προσφερόμενη τιμή θα εκφράζεται σε ευρώ και θα αναγράφεται αριθμητικώς και ολογράφως. Οι προσφορές μπορεί να κατατίθενται ή να αποστέλλονται με συστημένη επιστολή ταχυδρομικά ή και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο στα γραφεία του ΣΔΙΠ (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 44, Αθήνα 114 73 σε σφραγισμένο φάκελο, με την ένδειξη στο εξωτερικό μέρος του φακέλου με κεφαλαία γράμματα :


α.  ΠΡΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ''ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ'' ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 44, ΑΘΗΝΑ 114 73

β. ΠΡΟΣΦΟΡΑ: ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΑΦΙΔΩΝ

γ.  Στοιχεία αποστολέα


Προσφορές που κατατίθενται μετά την παραπάνω ημερομηνία είναι εκπρόθεσμες και δεν θα λαμβάνονται υπόψη

Η προσφορά πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 με θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής με την οποία δηλώνουν ότι:

α. Έλαβαν πλήρη γνώση των επιτόπιων συνθηκών που αφορούν την εκτέλεση των υπηρεσιών ότι έχουν εκτιμήσει όλα τα ιδιαίτερα τυχόν προβλήματα της εργασίας και ότι αναλαμβάνουν ανεπιφύλακτα την εκτέλεση των εργασιών σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή και σύμφωνα με την οικονομική τους προσφορά που υποβάλλουν και τους αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα.

β. Ουδέποτε έχει αποφασιστεί έκπτωση ή καταγγελία συμβάσεως εκτέλεσης παρομοίου έργου εις βάρος τους λόγω επαγγελματικού παραπτώματος από οιοδήποτε Ν.Π.Δ.Δ. ή άλλο νομικό πρόσωπο του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

γ. Έλαβαν γνώση όλων των όρων των τεχνικών προδιαγραφών βάσει των οποίων γίνεται η Εργασία Αποψίλωσης και Καθαρισμού του κτήματος της Αγίας Τριάδας σύμφωνα με το σχετικό απόσπασμα της Μελέτης Καθαρισμού Δάσους  και ότι τους αποδέχονται αυτούς πλήρως χωρίς καμία επιφύλαξη.

Πληροφορίες για την ανωτέρω ανάθεση παροχής υπηρεσιών, καθώς και τις τεχνικές προδιαγραφές παρέχονται κατά τις εργάσιμες ημέρες 
Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 11:00 εως 15:00.






Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Ημερίδα για το Αμφιαράειο την Κυριακή 7 Απριλίου 2019



Αγαπητοί φίλοι και φίλες, σας προσκαλούμε στον πολυχώρο Ατλαντίς, την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, ώρα 11:00 το πρωί, να παρευρεθείτε στην Ημερίδα  για το Αμφιαράειο όπου θα  συμμετάσχουν Προσωπικότητες και Πολιτειακοί  Παράγοντες που θα κάνουν προτάσεις ο καθένας από την θέση ευθύνης που κατέχει, ώστε να αποκατασταθεί, να αξιοποιηθεί και να προβληθεί το σημαντικότατο αυτό Πολιτιστικό μνημείο των προγόνων μας, με σκοπό να ενισχυθούν οι υποδομές στην ευρύτερη περιοχή και να προβληθεί ο τόπος και το μνημείο αυτό σε Παγκόσμιο Επίπεδο.


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΩΡΩΠΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΦΙΑΡΑΟΣ – ΑΡΧΑΙΑ ΓΡΑΙΑ





Το Αμφιάρειο του Ωρωπού βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα νοτιοδυτικά της σκάλας Ωρωπού, το Μαυροδήλεσι, που τη διασχίζει ένα ξερό ποτάμι το οποίο οι αρχαίοι ονόμαζαν Χαράδρα. Το Αμφιάρειο ήταν το μεγαλύτερο στην αρχαία Ελλάδα ιερό του χθόνιου θεού και ήρωα του Άργους Αμφιαράου. Σε όλη την περίοδο της λειτουργίας του ήταν το εθνικό ιερό του Ωρωπού, μιας από τις παλαιότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Το Αμφιάρειο ιδρύθηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. όταν ο Ωρωπός ήταν στα χέρια των Αθηναίων. Ο Αμφιάραος ανήκε στις θεότητες του κάτω κόσμου. Η ευτυχέστερη ίσως περίοδος της ιστορίας του Αμφιαρείου ήταν ο 3ος αιώνας π.Χ. και το πρώτο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. (ως το 146 π.Χ.), οπότε ο Ωρωπός ήταν μέλος του Κοινού των Βοιωτών.

Ως λιμάνι με ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας της επικοινωνίας του με την Εύβοια ο Ώρωπός υπήρξε αιτία διαμάχης ανάμεσα στους Βοιωτούς και τους Αθηναίους. Κατοίκηση στον Ωρωπό διαπιστώνεται από τη μεσοελλαδική εποχή στη θέση Νέα Παλάτια. Κεραμικά λείψανα της μεσοελλαδικής, της μυκηναϊκής, της πρωτογεωμετρικής, της γεωμετρικής και της αρχαϊκής περιόδου προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού. Μέχρι και το τέλος της αρχαϊκής εποχής η πόλη πρέπει να βρισκόταν υπό την επίδραση αν όχι κατοχή της Ερέτριας.

Γύρω στο 506 π.Χ. μετά τη νικηφόρα εκστρατεία των Αθηναίων κατά των Βοιωτών ή λίγο αργότερα μετά τα μηδικά, ο Ωρωπός περιήλθε στην κατοχή της Αθήνας. Από κάποιο λόγο του ρήτορα Λυσία μαρτυρείται πως ο Αθηναίος Πολύστρατος ήταν διοικητής του Ωρωπού πριν από το 411 π.Χ. Οι κάτοχοι της πόλης εναλάσσονται για μεγάλο διάστημα ενώ μετά το 367/366 π.Χ. περίπου και για αρκετά χρόνια φαίνεται ότι απέκτησε την αυτονομία της.

 Μεγάλο γεγονός για την πόλη υπήρξε η ίδρυση του Αμφιαρείου στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. Από τις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. και ως το 338 π.Χ. (μάχη Χαιρώνειας) το Αμφιάρειο οργανώνεται και η φήμη του απλώνεται στην Ελλάδα. Κτίζονται σε αυτό κτήρια και στήνονται αγάλματα.Το ιερό φαίνεται να λειτουργεί με βάση σταθερό κανονισμό. Σύμφωνα με έναν κατάλογο με ονόματα νικητών εκείνης της εποχής κάθε χρόνο διοργανώνονταν αγώνες τα Αμφιάρεια τα Μικρά και κάθε πέμπτο χρόνο τα Αμφιάρεια τα Μεγάλα. Τα Αμφιάρεια τα Μεγάλα περιλάμβαναν μουσικούς, αθλητικούς και ιππικούς αγώνες στους οποίους έπαιρναν μέρος αθλητές λόγιοι και ηθοποιοί από όλη την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μικρά Ασία.

 Από το 338 π.Χ. ως τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. μεσολαβεί περίοδος διαφόρων μεταβολών. Ο Φίλιππος της Μακεδονίας ή ο γιος του Αλέξανδρος παραχωρεί τον Ωρωπό στους Αθηναίους. Οι Αθηναίοι αναδιοργανώνουν τις γιορτές και τους αγώνες του ιερού, προσφέρουν αφιερώματα στον Αμφιάραο και κατασκευάζουν κτήρια. Το 313 π.Χ τον Ωρωπό κυριεύει ο στρατηγός του Αντίγονου του Μονόφθαλμου Πολεμαίος. Το 287 π.Χ. ο Ωρωπός γίνεται μέλος του Κοινού των Βοιωτών και επακολουθεί άνθηση του Αμφιαρείου που διαρκεί ως το 146 π.Χ. Στο ιερό του προσέρχονται τώρα πλήθη ανθρώπων απ' όλα τα μέρη του ελληνικού κόσμου, τα νησιά και τη Μικρά Ασία. Πολλές είναι και οι δωρεές και οι ευεργεσίες που δέχεται το ιερό. Τα λιμάνια του κράτους -Σκάλα και Δελφίνιο όπως ονομάζονται σήμερα - όπου αποβιβάζονταν οι προσκυνητές του ιερού συνέβαλλαν στη αύξηση των εσόδων του Ωρωπού. Μεγάλοι μονάρχες της Ανατολής όπως ο Πτολεμαίος Δ΄ ο Φιλοπάτωρ ευνοούν υλικά την μικρή πόλη - κράτος.

 Κατά την Ρωμαιοκρατία (από το 146 π.Χ.) ο Ωρωπός είναι "αυτόνομος". Άνθηση του ιερού κατά τον 1ο αιώνα π.Χ. οφείλεται στην ευεργεσία του Ρωμαίου στρατηγού Σύλλα. Στις αρχές του 1ου αι. μ.Χ. στα χρόνια του Αυγούστου ο Ωρωπός γίνεται πλέον οριστικά κτήση της Αθήνας. Αναθηματικές επιγραφές των πρώτων χριστιανικών χρόνων που βρέθηκαν στο Αμφιάρειο μας πληροφορούν ότι οι Αθηναίοι προσφέρουν αφιερώματα στον τιμώμενο θεό του ιερού. Η λατρεία του Αμφιαράου έσβησε με την επικράτηση του Χριστιανισμού.

Οι νεότεροι περιηγητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το ιερό. Ο Leake, γνώστης του αρχαίου κόσμου έδωσε σωστές πληροφορίες για το Ιερό του Αμφιαρείου. Κατά το 19ο αι. και άλλοι περιηγητές ενδιαφέρθηκαν για την ανακάλυψη και τη μελέτη του ιερού.

Το 1884 ξεκίνησε η συστηματική ανασκαφή του ιερού από την Αρχαιολογική Εταιρεία με τον Βασίλειο Λεονάρδο. Η ανασκαφή διήρκησε με διαλείμματα ως το 1929 και αποκάλυψε τα ερείπια μνημείων στο Μαυροδήλεσι και πολλές επιγραφές που είναι πολύτιμες για τις πληροφορίες που περιέχουν.

Συντάκτης
Πηνελόπη Αγαλλοπούλου, αρχαιολόγος