Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Tο ΔΣ ΣΔΙΠ συνεχίζει με παρεμβάσεις του για τις επόμενες μέρες της ΙΠ




 

Καλοί οι διάλογοι και οι αντίλογοι στα social media αλλά μη παραγωγικοί, το ΔΣ ΣΔΙΠ συνεχίζει με παρεμβάσεις του προς τις Δημόσιες Αρχές για τις επόμενες μέρες της ΙΠ.

Το καλοκαίρι δεν τελείωσε και ένα τμήμα της ΙΠ έμεινε άθικτο.

Επανερχόμαστε λοιπόν, να τονίσουμε, ότι ο καθαρισμός της περιμέτρου του κτήματος μήκους  14 χλμ (αντί για σαράντα μέτρα πλάτους που προέβλεπε η μελέτη, έγινε μόλις σε πλάτος δέκα μέτρων και σε ορισμένα σημεία της μόνο), είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί σωστά, τουλάχιστον στα σημεία που δεν έκαψε η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά, επίσης να εφαρμοστεί στους κοινοχρήστους χώρους όπως προβλέπει αντίστοιχα η μελέτη πυροπροστασίας της ΙΠ,  δεδομένου ότι ο κίνδυνος ελλοχεύει ακόμα για την περιοχή.





 

Για τη διαχείριση των καμένων εκτάσεων και την αντιπλημμυρική προστασία

Προκειμένου να ενημερώσουμε τα μέλη μας, μετά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Δημοτική Κοινότητα Αφιδνών σχετικά με την αφαίρεση - κοπή καμένων δέντρων και βλάστησης, παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε για τον προγραμματισμό και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, στις παρακάτω εκτάσεις :  

1.       Για τις εντός  σχεδίου, εντός ορίων οικισμού ατομικές ιδιοκτησίες. Με μέριμνα ποιων παραγόντων   και με ποιες οδηγίες.

2.       Εκτός σχεδίου ατομικές ιδιοκτησίες, Με μέριμνα ποιων και με ποιες οδηγίες

3.   Χώροι πρασίνου, αλσών, πλατειών της Ιπποκρατείου Πολιτείας, δημόσιες εκτάσεις, εθνικός  δρυμός, Με μέριμνα ποιων θα πραγματοποιηθεί ο συντονισμός και η επίβλεψη των εργασιών

Επίσης, νοτιοδυτικά της Ιπποκρατείου Πολιτείας πηγάζει από τις ανατολικές απολήξεις της Πάρνηθας η ρεματιά του Χαράδρου, που τροφοδοτεί τη λίμνη του Μαραθώνα, διασχίζει την πεδιάδα και χύνεται στον όρμο του Μαραθώνα. Η λεκάνη απορροής του ορίζεται από τα όρη Πάρνηθας και Πεντέλης και έχει έκταση 185 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η περιοχή της κοιλάδας του Χαράδρου ανάντι των σιδηροδρομικών γραμμών είναι καμένη σε ποσοστό 100%, κατά μήκος της οποίας βρίσκεται και η περιοχή του οικισμού της Ιπποκρατείου Πολιτείας, υπερκείμενη του οικισμού του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αφιδνών.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα που θα προκύψουν, είναι αναμενόμενα και αν δεν ληφθούν μέτρα στην στένωση της κοίτης του ρέματος κάτωθεν των  σιδηροδρομικών γραμμών, θα κινδυνέψουν ενδεχομένως οι κάτοικοι του οικισμού του Σταθμού και το προσωπικό μαζί με τους μαθητές των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων της «Εκπαιδευτικής Αναγέννησης».



Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Υποβολή ατομικών ερωτημάτων στην ΑΑΔΕ μέσω TAXISNET για τα ακίνητα στις ΑΦΙΔΝΕΣ & την Ιπποκράτειο Πολιτεία


Είναι κρίσιμη για τις παρακάτω νομικές ενέργειες η υποβολή ατομικών ερωτημάτων προς την ΑΑΔΕ μέσω TAXISNET και η συγκέντρωση των απαντήσεων.

«Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις Αφίδνες του Αυγούστου 2021 τα παρακάτω ακίνητο/α μου έχουν μηδενική εμπορική αξία.

 

Α. ΚΑΕΚ….

Β. ΚΑΕΚ….

Γ. ΚΑΕΚ….

 

Παρακαλώ να με ενημερώσετε για τις απαιτούμενες ενέργειες απαλλαγής μου από τον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους και των 2 επομένων του συνόλου των ακινήτων μου στις Αφίδνες, καθώς και για την αποζημίωση μου από τις καταστροφές των καλλιεργειών».

 

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Περιγραφή live του χρονικού της καταστροφής στις Αφίδνες & την ΙΠ

 



Περιγραφή live του χρονικού της καταστροφής στις Αφίδνες & την ΙΠ 5/6 Αυγούστου 2021



Περιγραφή live του χρονικού της καταστροφής στις Αφίδνες & την ΙΠ 6 Αυγούστου 2021


Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Ο Δήμος Ωρωπού ΑΡΝΗΘΗΚΕ την εκπροσώπηση των 2.000 ιδιοκτητών ακινήτων της Ιπποκρατείου Πολιτείας

 


Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ωρωπού ΑΡΝΗΘΗΚΕ στον Πρόεδρο του ΔΣ Κώστα Κραββαρίτη τη θεσμική παρέμβαση του ΣΔΙΠ στο  Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού και τον παρέπεμψε να μιλήσει με τον Δήμαρχο Γιώργο Γιασημάκη ο οποίος δεν απαντούσε στα συνεχή τηλεφωνήματα...

Ο Δήμος Ωρωπού ΑΡΝΗΘΗΚΕ την εκπροσώπηση των 2.000 ιδιοκτητών ακινήτων της Ιπποκρατείου Πολιτείας μέσω του Προέδρου του ΔΣ ΣΔΙΠ Κώστα Κραββαρίτη









Αφού έχει καθυβρίσει το ΔΣ ΣΔΙΠ δια του τύπου:

 "Αναφέρει ο Δήμος Ωρωπού:

«Την ώρα που όλη η κοινωνία μας, οι εθελοντές, το προσωπικό και οι υπηρεσίες του Δήμου Ωρωπού συνεχίζουν να δίνουν μάχη για την επούλωσης των ζημιών που προκάλεσε η τεράστια πυρκαγιά υπάρχουν ορισμένοι που επιχειρούν να βάλουν εμπόδια στην τιτάνια προσπάθεια επούλωσης των πληγών.

»Με αναληθή στοιχεία, συκοφαντικές αναφορές και αίολες καταγγελίες αυτοανακηρύσσονται σε αυτόκλητους «σωτήρες» του Δήμου Ωρωπού και ειδικότερα της Ιπποκρατείου Πολιτείας.

«»Στην πραγματικότητα όλοι όσοι ήταν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς γνωρίζουν πως οι μάχες που δόθηκαν ήταν ομαδικές και υπεράνθρωπες.

»Με αιχμή του δόρατος τα ηρωικά μέλη των εθελοντικών ομάδων που έχουν την υποστήριξη υλικοτεχνικών μέσων του Δήμου μας, τη Δημοτική Αρχή, την πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και απλούς πολίτες.

»Χάρις τις υπεράνθρωπες και ακούραστες προσπάθειες τους προστατεύτηκαν ζωές, σώθηκαν περιουσίες και κατάφεραν να σταματήσουν τη φωτιά στη μεγάλη μάχη που δόθηκε στη Μαλακάσα το βράδυ της Παρασκευής 6 Αυγούστου ώστε αυτή να μην περάσει προς το δάσος της Μαυροσουβάλας, της Μαλακάσας και του Αυλώνα.

»Ο Δήμος Ωρωπού πολύ νωρίτερα από τους αυτόκλητους «σωτήρες» του έπραξε τα δέοντα και ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες για το ζήτημα των γεννητριών των αντλιοστασίων.

»Μάλιστα με δικές του δυνάμεις και στο μέτρο του δυνατού έκανε μελέτες, συντηρήσεις και επεμβάσεις, ενώ όπου η κατάσταση ήταν υπέρ άνω των δυνάμεων του ζήτησε βοήθεια. Ενημέρωσε με δεκάδες έγγραφα και τεχνικές μελέτες τα αρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς.

»Η αλληλογραφία και οι ενέργειες που έκανε η δημοτική αρχή όχι μόνο για το ζήτημα των αντλιοστασίων αλλά και γενικά για το ευρύ φάσμα της πυροπροστασίας είναι στη διάθεση των ελεγκτικών μηχανισμών, εκπροσώπων του Τύπου και πολιτών. Πιστεύουμε δε, πως ο Δήμος Ωρωπού έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση της Πολιτείας στα θέματα πυρόσβεσης.

»Το γεγονός ότι σώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της Ιπποκρατείου Πολιτείας, το γεγονός ότι δόθηκε με αυτοθυσία η μεγάλη μάχη της Μαλακάσας, το γεγονός ότι δεν πέρασε η φωτιά προς Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Κάλαμο είναι ένας άθλος όλης της τοπικής κοινωνίας και είμαστε όλοι ευγνώμονες στον «ανώνυμο» εθελοντή και της Πυροσβεστικής.

»Είναι ντροπή πάνω στο δράμα των συμπολιτών μας κάποιοι να στήνουν πολιτικά παιχνίδια με ιδιοτελή κίνητρα.

»Ειδικότερα δε τις «καταγγελίες», όσον αφορά τη γεώτρηση του Κατσιμίδιου (αντλιοστάσιο, γεννήτρια) άπαντες πρέπει να γνωρίζουν ότι η παρούσα δημοτική αρχή την παρέλαβε σε αχρηστία τον Σεπτέμβριο του 2019.

»Με δαπάνες του Δήμου ξεκίνησε η συντήρηση της και εδώ και καιρό ήταν λειτουργική. Τοποθετήθηκε νέα αντλία, νέος ηλεκτρολογικός πίνακας και συντηρήθηκαν όλα τα μηχανικά μέρη της γεννήτριας.

»Διαβεβαιώνουμε κατηγορηματικά πως η γεννήτρια λειτουργούσε κανονικά καθ΄ όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και τις ώρες της πυρκαγιάς και μάλιστα έγινε ενδελεχής μηχανικός έλεγχος καλής λειτουργίας το απόγευμα της Πέμπτης (5/8 στις 18:30) όταν το μέτωπο που αναζωπυρώθηκε από τη Βαρυμπόμπη και κινούνταν προς το Δήμο μας καταστρέφοντας τα πάντα.

»Και φτάνουμε στο δια ταύτα: Οι αυτόκλητοι «σωτήρες» που καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή του Δήμου Ωρωπού με αναληθή και συκοφαντικά στοιχεία και δήθεν «καίγονται» για το καλό του τόπου δε γνωρίζουν το βασικότερο:

»Η γεννήτρια του Κατσιμιδίου δεν τροφοδοτεί τα σπίτια της Ιπποκρατείου Πολιτείας με νερό. Τα σπίτια της Ιπποκρατείου υδρεύονται αποκλειστικά από το διυλιστήριο της ΕΥΔΑΠ στο Πολυδένδρι το οποίο έπαψε να λειτουργεί και τελικά υπήρξε διακοπή υδροδότησης στα σπίτια όταν κάηκαν κολώνες ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ.

»Η εγκατάσταση της ΕΥΔΑΠ επαναλειτούργησε το πρωί του Σαββάτου (7/8) μετά από μεγάλες πιέσεις και πρωτοβουλίες του δημάρχου Γιώργου Γιασημάκη και σε συνεργασία με την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και του ΔΕΔΔΗΕ.

»Η γεννήτρια του Κατσιμιδίου τροφοδοτεί με νερό μεταξύ άλλων και την τεχνητή λίμνη Μπελέτσι από την οποία αντλούσαν νερό για επιχειρήσεις πυρόσβεσης τα εναέρια ελικοφόρα μέσα όχι μόνο τις ημέρες που επλήγει ο Δήμος μας αλλά και στις εναέριες επιχειρήσεις που έγιναν στο μέτωπο της φωτιάς της Βαρυμπόμπης νωρίτερα.

»Όλοι οι πολίτες του Δήμου Ωρωπού που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή γνωρίζουν πολύ καλά τι έγινε και είδαν με τα μάτια τους την φιλότιμη όσο και «λυσσαλέα» προσπάθεια των εθελοντών μας να σώσουν ότι μπορούσαν τις ώρες της συμφοράς. Είδαν την ολύμπια ψυχραιμία και την άριστη συνεργασία των αιρετών, την λειτουργία των υποδομών αλλά και τη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία».

»Γνωρίζουν ποιοι έβαλαν μπροστά τα στήθια τους μπροστά. Γνωρίζουν ποιοι προστάτευσαν δεκάδες κατοικίες από να γίνουν στάχτη. Γνωρίζουν τις προσπάθειες των εθελοντών και των υπηρεσιών του Δήμου Ωρωπού από τις πρώτες ώρες μέχρι σήμερα. Γνωρίζουν πως οι εθελοντές υποστηρίζονται υλικοτεχνικά από τον Δήμο Ωρωπού και υποστηρίχθηκαν σε τροφοδοσία και προμήθειες. Θα είμαστε στο πλευρό τους όσο χρειαστεί για να επουλωθούν οι ζημιές και να υποστηριχτούν ψυχολογικά, ηθικά και υλικά οι συμπολίτες μας που έχασαν τις περιουσίες τους.

»Η Δημοτική αρχή διαβεβαιώνει άπαντες πως μαζί με όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, τις εθελοντικές ομάδες και όλους τους πολίτες θα πράξουν τα δέοντα για να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές και να αρχίσει ο αγώνας για την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

»Δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια υπονόμευσης και θα στείλει στη δικαιοσύνη τους συκοφάντες, όσους διασπείρουν αναληθείς ειδήσεις, αίολες καταγγελίες, όσους προκαλούν ανασφάλεια στους πολίτες.

»Ο Δήμος Ωρωπού δυναμώνει μέσα από τις δυσκολίες και τις φυσικές καταστροφές και με μπροστάρηδες τους εθελοντές δεσμεύεται να ενισχύσει το εθελοντικό κίνημα με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή.

»Θα διεκδικήσει ότι του ανήκει και με σεβασμό, ενότητα, αγάπη και δουλειά συσπειρώνει τους πολίτες για την επίτευξη του εθνικού πλέον στόχου της αποκατάστασης των ζημιών σε υποδομές και περιβάλλον.

Δήμος Ωρωπού»

 


Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΟΡΑΜΑ

 

Θεωρούμε καθήκον μας, τούτη τη δύσκολη ώρα, να ενημερώσουμε τα μέλη μας αλλά και τους ιδιοκτήτες της Ιπποκρατείου Πολιτείας για το τι προηγήθηκε της καταστροφής, καθώς επίσης και τις πρώτες ενέργειές μας από δω και πέρα.

1.  Δεν εφαρμόστηκε η από το 2018 μελέτη πυροπροστασίας του ΣΔΙΠ, παρά μόνο ένα τμήμα της, τον Μάιο και Ιούνιο 2021, από την Πολιτική Προστασία, προσκρούοντας και αυτή η προσπάθεια σε ‘’ευαισθησίες’’ των δήθεν οικολόγων της περιοχής καθώς και στο Δασαρχείο Καπανδριτίου.

2.  Σημειώθηκε πλήρης έλλειψη νερού στους πυροσβεστικούς κρουνούς της Ιπποκρατείου Πολιτείας, από τα ξημερώματα της Παρασκευής  5-8-2021, λόγω βαρύτατης αμέλειας του Δήμου Ωρωπού, να εγκαταστήσει γεννήτριες στα οικεία αντλιοστάσια, ώστε να  διασφαλιστεί η αδιάλειπτη παροχή νερού, παρά την έγκριση των σχετικών κονδυλίων από την Πολιτική Προστασία.

Έτσι, φτάσαμε στο σημείο να μη μπορεί να ελεγχθεί η πυρκαγιά και να γίνουν στάχτη περισσότερο από τα 4/5 της Ιπποκρατείου Πολιτείας και όχι μόνο.

Στον αντίποδα, ο Συνεταιρισμός, με όσες δυνάμεις διαθέτει, φρόντισε:

1. Να εφοδιάσει τη ΜΑΚΙΠ με ένα επισκευασμένο βυτιοφόρο Ιδιοκτησίας του, ωφέλιμου 16 τόνων.

2. Καθάρισε όλο τον περιβάλλοντα χώρο της λίμνης, με αποτέλεσμα να παραμείνει το φυσικό περιβάλλον ανέπαφο.

3. Διάνοιξε την οδό Αναξαγόρα στο πάνω μέρος της λίμνης Μπελέτσι, καθώς και την οδό Κίρκης με την οδό Γαληνού, που αποτέλεσαν φυσικά αναχώματα στη διάδοση της φωτιάς.

4. Εγκατέστησε ένα ανεμούριο στη λίμνη Μπελέτσι, παρά τις καταγγελίες και αντιδράσεις ‘’διαφόρων’’, για βοήθεια υδροληψίας από τα ελικόπτερα.



Οι άμεσες κινήσεις μας από δω και στο εξής, εντοπίζονται σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε ενέργειες για:

1. Τον καθαρισμό των καμένων, τη δημιουργία φραγμάτων συγκράτησης των ομβρίων, ώστε να περιορίσουμε πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως στη διαδρομή του Χάραδρου στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού των Αφιδνών. 

2. Έναρξη συζήτησης με αρμόδιους και επιστημονικούς φορείς, για τον τρόπο και τη μεθοδολογία αναδάσωσης των καμένων, περιορίζοντας στο ελάχιστο την παρουσία χαλεπίου πεύκης.

3. Την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όλων των ιδιοκτητών ακινήτων, για το τρέχον έτος και το επόμενο, λόγω μηδενισμού της αξίας γης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Ο ΣΔΙΠ ανάθεσε στους δικηγόρους κ.κ. Πρωτοπαππά Παναγιώτη και Ράλλη Αθανάσιο, την εκδήλωση αστικών και ποινικών ενεργειών κατά του Δήμου Ωρωπού και κατά παντός άλλου υπευθύνου, με τη συνδρομή του δικαστικού πραγματογνώμονα του ΣΔΙΠ πρώην υπαρχηγού, αντιστράτηγου της Πυροσβεστικής ε.α. και δικαστικού πραγµατογνώµονα για την τραγωδία στο Μάτι, κ. Ανδριανού Γκουρµπάτση. (https://www.eglimata-emprismou.gr/)

Επίσης, ενημερώνουμε τα πληγέντα μέλη μας, ότι στην προσπάθειά τους για διεκδίκηση αποζημιώσεων, ο ΣΔΙΠ είναι δίπλα τους παρέχοντας τη νομική του υποστήριξη.

Τέλος θα θέλαμε και από τη θέση αυτή, να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους εθελοντές και ειδικότερα, της ΜΑΚΙΠ, για την τιτάνα προσπάθειά τους.

Παρακαλούμε όλους, όσους έχουν να προσφέρουν στην ανωτέρω κατεύθυνση να βρίσκονται κοντά στο Συνεταιρισμό, ώστε να ξαναφτιάξουμε την Ιπποκράτειο Πολιτεία, καλύτερη από αυτό που ήταν.

 

Θλίψη...

Φωτογραφία δορυφόρου με τις καμένες περιοχές στις Αφίδνες & την ΙΠ.
Από τα 36.000 στρέμματα της Δημοτικής Κοινότητας Αφιδνών επλήγησαν σχεδόν τα 30.000, από τα 15.000 δασόφυτης έκτασης τα 12.000 στρέμματα έχουν καεί, έμειναν άκαυτα μόνο αυτά στο δυτικό και βόρειο δυτικό τμήμα της ΙΠ.
Από τα 7.500 στρέμματα της ΙΠ άθικτα μόνο τα 2.000.