Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Το νέο ΔΣ και ΕΣ ΣΔΙΠ για την περίοδο 2019-2022




Από την επίσημη ιστοσελίδα του ΣΔΙΠ  http://www.sdip.gr  μπορείτε να πληροφορηθείτε τη σύνθεση των νέων ΔΣ & ΕΣ και τα βιογραφικά των μελών τους για την περίοδο 2019-2022.


και αντίστοιχα για τα μέλη του ΕΣ.



Με απόφαση της ΓΣ στη συνεδρίαση της 14ης Φεβρουαρίου 2019, πρόσβαση μετά την ημερομηνία αυτή στο περιεχόμενο των πρακτικών των ΓΣ, ΔΣ και ΕΣ, θα έχουν μόνο τα μέλη του συνεταιρισμού μέσω των πιστοποιημένων emails τους. Οι συνεδριάσεις των οργάνων διοίκησης του ΝΠΙΔ, θα ανακοινώνονται δημόσια όπως μέχρι σήμερα. 

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Προγραμματισμός και υλοποίηση ή "banana now..." ;;;



Είναι γνωστές  σ΄ όλους μας οι αδυναμίες της Διοίκησης στη χώρα μας, της πρόβλεψης, του σχεδιασμού και της έγκαιρης υλοποίησης και αντιμετώπισης θεμάτων ακόμη και ζωτικής σημασίας, όπως στην προκειμένη περίπτωση, ο καθαρισμός του κτήματος «ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ» και των δασικών εκτάσεων γύρω απ΄αυτό.  

Το "βλέποντας και κάνοντας" συνήθως επικρατεί…!!!


Σε συνέχεια του πρόσφατου έγγραφου της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, ο ΣΔΙΠ  απέστειλε νεότερο  έγγραφο που προστίθεται σε σειρά ενεργειών που έχει εκδηλώσει τη τελευταία διετία, με προς ενέργεια αποδέκτες τα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, την ΓΓΠΠ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και τον Δήμαρχο Ωρωπού.

Στο έγγραφο (πατήστε εδώ) επισυνάπτεται και η νομική άποψη του συνεργάτη του ΣΔΙΠ δικηγόρου Άκη Ράλλη.

ΟΨΟΜΕΘΑ…!!!

Παράλληλα ο ΣΔΙΠ αναζητά στην ελεύθερη αγορά μειοδότη για καθαρισμό των ιδιωτικών οικοπέδων του οικισμού, τις επόμενες ημέρες θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας, στον όποιο θα απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες απευθείας και με καθορισμένη τιμή  για τον καθαρισμό των ακινήτων τους.





25 Μαρτίου 2019


Χρόνια Πολλά και ευχές του ΔΣ & ΕΣ ΣΔΙΠ για την ημέρα,



Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων και μαθητική παρέλαση περιέλαβε ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στις Αφίδνες.



Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την απελευθέρωση του έθνους από τον οθωμανικό ζυγό και τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους.

Οι απαρχές του ελληνικού εθνικού κινήματος βρίσκονται στην ώριμη φάση του νεοελληνικού Διαφωτισμού, περί το 1800. Η επανάσταση οργανώθηκε από μία συνωμοτική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1814, τη Φιλική Εταιρία. Την άνοιξη του 1821 οι Φιλικοί δημιούργησαν πολλές επαναστατικές εστίες από την Μολδοβλαχία μέχρι την Κρήτη. Οι περισσότερες από αυτές έσβησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όμως οι επαναστάτες κατάφεραν να υπερισχύσουν στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και σε πολλά νησιά του Αιγαίου και να κατανικήσουν τις στρατιές που έστειλε εναντίον τους ο Σουλτάνος τα δύο επόμενα χρόνια. 

 Οι Έλληνες οργανώθηκαν πολιτικά και συνέστησαν προσωρινή κεντρική διοίκηση, η οποία επέβαλε την εξουσία της στους επαναστατημένους μετά από δύο εμφυλίους πολέμους. Οι οθωμανικές δυνάμεις με τη συνδρομή του Ιμπραήμ πασά κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά την επανάσταση, αλλά η πτώση του Μεσολογγίου το 1826 σε συνδυασμό με την ήττα του Ιμπραήμ στη Μάνη και το κίνημα του Φιλελληνισμού, συνέβαλαν στη μεταβολή της διπλωματικής στάσης των ευρωπαϊκών μεγάλων δυνάμεων, που είχαν αντιμετωπίσει με δυσαρέσκεια το ξέσπασμα της επανάστασης. Η διπλωματική ανάμιξη της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας και η ένοπλη παρέμβασή τους με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και το ρωσοτουρκικό πόλεμο συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση του αγώνα των Ελλήνων, αναγκάζοντας την Πύλη να αποδεχθεί την ήττα της. Μετά από μια σειρά διεθνών συνθηκών από το 1827 και εξής, η ελληνική ανεξαρτησία αναγνωρίστηκε το 1830 και τα σύνορα του νέου κράτους οριστικοποιήθηκαν το 1832.

Το σύνθημα της επανάστασης, "Ελευθερία ή Θάνατος", έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας και από το 1838 η 25η Μαρτίου, επέτειος εορτασμού της έναρξής της επανάστασης


"Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αποτελεί πηγή Πίστης της Ορθοδοξίας.  Οφείλουμε όλοι να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες του 1821, να σεβαστούμε την ελευθερία που μας χάρισαν και με Ομοψυχία και Αλληλεγγύη να αγωνιστούμε για να παραδώσουμε μία καλύτερη Ελλάδα στις επερχόμενες Γενεές !!!  Χρόνια Πολλά!!!   Σε όλους και Ιδιαίτερα στους Εορτάζοντες!"



Στις εορταστικές εκδηλώσεις τον Συνεταιρισμό ΔΙΠ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Κ. Κραββαρίτης, ο  Γραμματέας  Π. Πάντος και ο Ταμίας Γ. Κουλογιάννης ο οποίος κατέθεσε το στεφάνι στο μνημείο πεσόντων Αφιδνών.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Η ισχύς εν τη ενώσει...


Την περασμένη Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων σε συνέχεια της επιτυχημένης συνάντησης για την πυροπροστασία και πυρασφάλεια των Αφιδνών



Συμμετείχαν στη σύσκεψη  εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής η Περιφερειακή Σύμβουλος Ι. Στεργίου, ο Αντιδήμαρχος Αφιδνών Γ. Πούλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και νομικός συνεργάτης του ΣΔΙΠ Π. Χασιώτης, ο σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Α. Λέκκας, τα μέλη των ΔΣ συλλογικών φορέων, Αφίδνες 2000 Ι. Δήμας, της ΜΑΚΙΠ Δ. Δημητρόπουλος, του Ομιλου Φίλων του Δάσους Α. Κασαπίδης,  του ΣΕΑΔ Ν. Κατσιμπέρης και Γ. Γρέκης και από τον ΣΔΙΠ Κ. Κραββαρίτης, Α. Δέδες, Π. Πάντος, Γ. Κουλογιάννης.


Συναποφασίστηκαν να πραγματοποιηθουν τα παρακάτω, για την πυροπροστασία και πυρασφάλεια της Δημοτικής Κοινότητας Αφιδνών μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2019 και για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος : 

Η επικαιροποίηση των σχεδίων πυροπροστασίας και πυρασφαλείας και η δημοσιοποίηση τους στους κατοίκους, με τη βοήθεια των εθελοντικών ομάδων και των συλλόγων.

Η πραγματοποίηση ενημερωτικής ημερίδας, μέσα στον Απρίλιο υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής  και του Δήμου Ωρωπού.

Η ομαλοποίηση δασικών δρομολογίων, με χωματουργικά μηχανήματα για την εύκολη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των νέων κυρίως άλλα και κάτοικων οικισμών της Κοινότητας για την ένταξη και εκπαίδευση  τους στις εθελοντικές ομάδες.

Η δοκιμή σχεδίου εκκένωσης της ΙΠ μετά από την ενημερωτική ημερίδα.

Ο συντονισμός του Επιχειρησιακού Κέντρου του Δήμου Ωρωπού με τα παρατηρητήρια και τα πυροσβεστικά οχήματα των εθελοντικών ομάδων.

Η τοποθέτηση δεξαμενών νερού σε κρίσιμα σημεία της δασικής περιοχής Αφιδνών.

Ενιαία σχεδίαση και ένταξη όλων των εθελοντικών ομάδων, σε κοινή συχνότητα επικοινωνίας με το Επιχειρησιακό Κέντρο του Δήμου Ωρωπού και επιχειρώντας υπό το συντονισμό του, όπως και τα υφιστάμενα Παρατηρητήρια.

 .

Ειδικότερα για την ΙΠ :

Η υλοποίηση της μελέτης πυροπροστασίας που έχει εκπονήσει ο ΣΔΙΠ

Η ενημέρωση των ιδιοκτήτων για την κάθαρση των οικοπέδων τους από τη θαμνώδη βλάστηση

Η συμμέτοχη των κατοίκων σε επιτήρηση και περιπολίες

Η ενημέρωση και η δοκιμή σχεδίου εκκένωσης  με μερινα του ΣΤΟ (Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου) 

Σε συνέχεια των αποφάσεων, τα έγγραφα που έχουν σταλεί, για χρηματοδότηση δράσεων ενήμερωσης και την αιγίδα της Πολιτικής Προστασίας προς την Περιφέρεια Αττικής   

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Το τέλος του πινγκ πονγκ ή στις ελληνικές καλένδες...;;;



Με έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, που έχει προς ενέργεια αποδέκτες τα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, την ΓΓΠΠ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και κοινοποιείται στον Δήμαρχο Ωρωπού και τους Συλλόγους των Αφιδνών (ΜΑΚΙΠ, Όμιλο  Φίλων του Δάσους, Σύλλογο Αφίδνες 2000,  Σύλλογο Εθελοντών Αφιδνών Δασοπροστασίας, ΣΔΙΠ), και υπογράφει η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννα Τσούπρα,  επιχειρείται η γνωστοποίηση του θέματος σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και συναρμοδίων φορέων. 

Με δεδομένα, την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου 2019, δηλαδή σε λιγότερο από 2 μήνες, την επικρατούσα κατάσταση από άποψη λήψης προληπτικών μετρων και καθαρισμών στην περιοχή των Αφιδνών (η εντός σχεδίου πόλης στην ΙΠ και οι όμορες δασικές εκτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας), του όγκου και της έκτασης των εργασίων που απαιτουνται για την ενημέρωση των κατοικών, τη δοκιμή των σχεδίων,  της απομάκρυνσης της υπόροφης βλάστησης, σε συνδυασμό με την έλλειψη εγκεκριμένων πιστώσεων περίπου 3.000.000 ευρώ, αποτελεί μεγάλο στοίχημα που απαιτείται να κερδηθεί για την προστασία των ανθρωπίνων ζωών και του περιβάλλοντος

Ειλικρινά θέλουμε να πιστεύουμε ότι, θα δοθεί τέλος στις καθυστερήσεις αντιμετώπισης ενός τόσης μεγάλης ζωτικής σημασίας θέματος, ότι άμεσα θα εκδηλωθούν οι απαιτούμενες συντονισμένες ενέργειες για να υπάρξει το βέλτιστο αποτελεσμα και να προληφθούν τυχόν δυσάρεστες μελλοντικές καταστάσεις...!!!          

Παρακάτω το έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και η αρχική νομικη αξιολόγηση του δικηγόρου ΣΔΙΠ κ. Άκη Ράλλη επί του περιεχομένου του εγγράφου της Περιφέρειας Αττικής.
     






Νομίζω ότι το ζήτημα "Πυροπροστασία της Ιπποκρατείου Πολιτείας" δεν είναι δυνατόν να τεθεί επί τη βάσει "ιδιωτικής", δήθεν, "ευθύνης" πυροπροστασίας. Τέτοια ευθύνη υφίσταται μόνον και αποκλειστικώς, καθ'  όσον δύναμαι να γνωρίζω, επί ιδιωτικών δασικών εκτάσεων (Ν. 998/79, άρθρο, 14, και Π.Δ. 437/81, άρθρο 2§3).

Οι έννοιες "δάσος" και "σχέδιο πόλεως" είναι, κατ' αρχήν, ασύμβατες. Συγκεκριμένως, η ΣτΕ3369/2014 προβλέπει οτι "αποκλείεται, κατ’ αρχήν, η ένταξη δασικού οικοσυστήματος σε οικιστική περιοχή, έστω και αν η ένταξη γίνεται υπό τη μορφή δημιουργίας κοινοχρήστων χώρων που διατηρούν τον δασικό τους χαρακτήρα (πρβλ. Σ.τ.Ε. 3562/2008, 1589/1999, Π.Ε. 58/2009, 246/2000 5μ.), η δε διάταξη της παρ. 2α του άρθρου 49 του ν. 998/1979 (Α΄ 289), ερμηνευόμενη κατά τρόπο συνάδοντα με το Σύνταγμα, έχει την έννοια ότι επιτρέπει, όλως κατ’ εξαίρεση, να εντάσσονται στο σχέδιο, χάριν της ενότητας του πολεοδομικού σχεδιασμού, μικρά μόνο τμήματα δασών ή δασικών εκτάσεων, γειτνιάζοντα με οικισμούς ή περιβαλλόμενα από οικισμούς. Στην περίπτωση αυτή, οι εντασσόμενοι στο σχέδιο δασικοί θύλακες διατηρούν υποχρεωτικώς αναλλοίωτο τον δασικό τους χαρακτήρα, απαγορεύεται δε ως προς αυτούς κάθε άλλη χρήση πλην της κατά προορισμό χρήσης των δασών και κάθε επέμβαση συνεπαγόμενη την κατασκευή έργων κοινωφελούς ή κοινόχρηστου χαρακτήρα (βλ. Σ.τ.Ε. 3562/2008, Π.Ε. 58/2009, 246/2000 5μ., 693/1994, 667/1994, 648/1994)."

Μετά ταύτα, η πυροπροστασία της Ιπποκρατείου Πολιτείας (ως προς τους κοινόχρηστους χώρους) αποτελεί, νομίζω, ευθύνη της Τ.Α., έστω και αν παρουσιάζει το ειδικό χαρακτηριστικό να περιβάλλεται απο δασική έκταση!



Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Οι προσπάθειες συντονισμού και κοινών ενεργειών συνεχίζονται...!!!



Σε συνέχεια της συνάντησης της περασμένης Κυριακής, με θέμα «Συντονισμός ενεργειών για την πυροπροστασίακαι τον καθαρισμό του κτήματος Αγία Τριάδας και πρασίνου Αφιδνών» και την πυρασφάλεια της περιοχής, αυτοδιοικητικών παραγόντων και κατοίκων, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, νέα κλειστή σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο για συντονισμό των φορέων και προώθηση των αναγκαίων περαιτέρω ενεργειών. 



Η προστασία του τελευταίου πνεύμονα πράσινου στην Βορειοανατολική Αττική στην περιοχή της  Αγίας Τριάδας Αφιδνών πρέπει να αποτελέσει  στοίχημα για την Πολιτεία, τους Συλλόγους  αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Ανακοίνωση του Δήμου Ωρωπού εν όψει της αντιπυρικής περιόδου


Δήμαρχος Δ. Στεργίου, προτεραιότητα οι ανθρώπινες ζωές στην πυροπροστασία -πυρασφάλεια των Αφιδνών...!!!



Ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης μετά από πρόσκληση του Συνεταιρισμού «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία», παραβρέθηκε την Κυριακή της Αποκριάς 10 Μαρτίου 2019, σε σύσκεψη με θέμα: "Συντονισμός ενεργειών για την πυροπροστασία και τον καθαρισμό του κτήματος Αγίας Τριάδας των Αφιδνών"

H τοποθέτηση του, με τη γνώση και την μακρόχρονη εμπειρία του ως αυτοδιοικητικού και ως αξιωματικού του ΕΣ,

«… ως Δήμαρχος έχω γίνει και εγώ πυροσβέστης, θα σας πω ότι, δεν ελέγχονται τα επίγεια τμήματα στο Πεδίο των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Γιατί και οι συνθήκες είναι τέτοια. Και όπως θα είδατε και οι επικοινωνίες μας δεν είναι οι καλύτερες.

Από ότι ήταν και από αυτά που έβγαλε το πόρισμα.

Θέλω λοιπόν να πω ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων δεν ξέρω που το έχετε ως Δήμος Προφανώς ο Δήμος θα το ξέρει,  ένα Κέντρο Επιχειρήσεων σκληρό, σκληρό σε επίπεδο Δήμου, σκληρό Κέντρο Επιχειρήσεων που να λέει να τα νύχια μου, να το κεφάλι μου… Εγώ το ξύνω με αυτά μου τα νύχια και αυτό το Κέντρο Επιχειρήσεων να διευθύνετε, εγώ το διευθύνω προσωπικά Δήμαρχε είναι δικιά σου άποψη το πως θα το κάνεις  και νομίζω ότι, είναι το καλύτερο,  το καλύτερο το Κέντρο Επιχειρήσεων, το οποίο Κέντρο Επιχειρήσεων έχει δύο διαδρομές μία διαδρομή είναι η διαδρομή από τα πυροφυλάκια προς το κέντρο η οποία δίνει το έναυσμα και η δεύτερη είναι τα αυτοκίνητα διεσπαρμένα με δείκτη 4 μέσα στο δάσος,

Στη διαδικασία αυτή υπάρχει και ένα άλλο σύστημα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιεί το GPS και μπορεί ανά πάσα στιγμή στο Κέντρο Επιχειρήσεων και στην οθόνη του να ισχύει ότι  ισχύει το Απόλλων στα στενά της Μυκάλης, δηλαδή να μπορείς να έχεις και τη θέση του πυροσβεστικού,  για να μη σε κοροϊδεύει ο εργαζόμενος ή ο εθελοντής ο οποίος λέει  «Άντε τώρα πάω λίγο πιο πέρα λίγο πιο κοντά»,  είναι «μαρτυριάρικο»  αυτό και αυτό το λόγο όλοι ΤΕΤΡΑ, το  ΤΕΤΡΑ  είναι ένα σύστημα που εμάς τουλάχιστον μας βοήθησε και μας βοηθάει και μας βοήθησε και τώρα καταλυτικά,  διότι όταν ρώτησα που ήταν το Κέντρο Επιχειρήσεων και πώς ελέγχονταν τα τμήματα πρόληψης που κάνουν και όλη τη δουλειά κοίταζε ο ένας στον άλλον …»

Απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Θωμά Ρούσση (ο διάλογος που τα λέει όλα…)

«Εγώ ειλικρινά δεν θα θελα να ήμουν στη θέση σου,  και  σου το λέω (παρεμβαση Δήμαρχου Θωμά Ρούσση «αν τα κάνουμε όλα αυτά θα το σώσουμε» ) ΟΧΙ αλλά, αλλά θα είμαστε σε μία φάση, που  δεν θα πάμε,  αν μου επιτρέπετε να ολοκληρώσω, θα το κάνουμε σε μία τέτοια φάση η οποία, η οποία,  προσέχτε όταν πηγαίναμε παλιά να σβήσουμε φωτιά, λέγαμε φωτιά, ιδιοκτησία και δεν σκεφτόμαστε ποτέ ο άνθρωπος…»

Το ΜΑΤΙ έδωσε άλλο μήνυμα

«Το ΜΑΤΙ έδωσε άλλο μήνυμα, δεν υπάρχει φωτιά, το πρώτο που κοιτάμε  είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ,  ΑΝΘΡΩΠΟΣ, δηλαδή εδώ μέσα το πρώτο που πρέπει να δείτε είναι πώς γλιτώνουν τα σπίτια, γύρω, γύρω, οι φωλιές όπου είναι εντός σχεδίου περιοχές,  να καθαριστούν απόλυτα,  διότι και μεταξύ μας τον παρακαλάς τον άλλον που μένει Αθήνα και έχει το οικόπεδο εδώ, έλα καθάριστο, και σου λέει μα, μου… , βγάζεις εσείς εδώ,  εγώ  βγάζω εγώ 40 τόνους κλαριά την ημέρα, απορώ που τα θρυμματίζεται, εγώ για να τα θρυμματίσω πληρώνω 2.500 ευρώ την ημέρα να έρθει η μηχανή από την Ιταλία, πρέπει λοιπόν να απαιτήσουμε από αυτό το έξυπνο κράτος,

γιατί τώρα όποιος λέει  φωτιά, λέει ο δήμαρχος μωρέ αυτός φταίει,

Εγώ φταίω για όλα, φταίω για όλα αλλά ήμουνα μόνος μου στη Ντάου,  το πυροσβεστικό ήρθε μετά  20 λεπτά και τώρα πάει κατηγορούμενος,  και λέει γιατί πάω κατηγορούμενος «Γιατί ρε μάγκα μου»  ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ, δεν έπρεπε να είσαι σε διακοπές,  δεν μπορεί να είναι καλοκαίρι και να λέει,  δήμαρχος,  πυροσβέστης, αστυνόμος πάω διακοπές…»

ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ…!!!

« Τι λες ρε παιδί μου, σε αυτήν τη διαδικασία, εγώ θα σας δώσω το μήνυμα,  είστε μόνοι σας, ο δήμος και εσείς,  καταλάβετε το, πιάστε μία, μία οικοδομή,  φτιαχτέ τη καθαρίστε τη φτιαχτέ τη  για να αντιμετωπίσει φωτιά,  δέστε τα νύχια σας,  πόσο μακριά είναι,  κάντε τα παρατηρητήρια, κάντε τα πυροφυλάκια,  βάλτε επιφυλακή όλους μέσα στο δάσος εγώ ήδη έκανα προχθές το πρώτο ΣΤΟ,  ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ και δεν ήρθε Περιφέρεια, και της λέω, καλά να πάθετε, είναι δυνατόν να κάνουμε ΣΤΟ (Συντονιστικό Τοπικό Όργανο)

γιατί φέτος το καλοκαίρι θα είναι σκληρό και θα έχει και ένα κακό, ότι θα έχει εμάς διαλυμένους σαν αυτοδιοίκηση.

 Αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό,  άλλος δεν θα έχει εκλεγεί και θα λέει πάω διακοπές, άλλος θα βριζει τον άλλον γιατί δεν έχει αυτοδυναμία, δηλαδή είναι μπάχαλο το αυτοδιοικητικό φέτος και θα πρέπει να κοιτάμε στα μάτια τους πολίτες και να τους λέμε ότι ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΦΕΤΟΣ Η ΧΡΟΝΙΑ ΊΣΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ και εμείς δυστυχώς για μας δεν βλέπουμε αυτό,

εύχομαι να το βλέπετε (το δάσος της ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ) για πολλά χρόνια…

Σας ευχαριστώ »

Η ηχογραφημένη τοποθέτηση του Δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Η Εύα Κουλουριώτη για την πυροπροστασία της ΙΠ



Ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση που οργάνωσε ο ΣΔΙΠ με τους τοπικούς φορείς. Παρέστησαν ο δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσης, ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Πούλος, ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημ. Στεργίου, ο κ. Λέκκας σύμβουλος πολιτικής προστασίας του Δημάρχου και απόστρατος αξιωματικός του Π.Σ., υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πολύ λίγοι κάτοικοι και ιδιοκτήτες της περιοχής μας.

Όπως ήδη όλοι γνωρίζετε, ο ΣΔΙΠ έχει εκπονήσει με δική του δαπάνη μελέτη αντιπυρικής προστασία της Ιπποκρατείου Πολιτείας και τον καθαρισμό του κτήματος της Αγίας Τριάδας, η οποία έχει κατατεθεί στον Δήμο από τον Απρίλιο του 2018, πολύ πριν από τα τραγικά γεγονότα του Ματιού και της Κινέττας.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ρούσης, η εν λόγω μελέτη, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και εκτελεσθεί, έπρεπε προηγουμένως να θεωρηθεί από το Δασαρχείο Καπανδριτίου, όπου και διαβιβάσθηκε από τον Δήμο στις 9 Μαΐου 2018. Εν συνεχεία, το Δασαρχείο κατέθεσε την μελέτη στην Δ/νση Δασών Ανατολικής Αττικής για έγκριση. Η μελέτη εγκρίθηκε και επέστρεψε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου την 1 Οκτωβρίου 2018. Το κόστος εφαρμογής της μελέτης ανέρχεται σε €2.647.000, ποσό που δεν είναι σε θέση να διαθέσει ο Δήμος Ωρωπού, άρα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής. Εστάλη από τον Δήμο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για να ενταχθεί στον οικονομικό προγραμματισμό, κάτι που δεν μπορεί να υλοποιηθεί ακόμα, καθώς ο προϋπολογισμός του 2019 καταρτίσθηκε με βάση στοιχεία του Αυγούστου του 2018. Ο κ. Δήμαρχος ευελπιστεί ότι θα ενταχθεί στην πρώτη αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Αντιλαμβάνεστε, ότι, ενόψει εκλογών, αυτό είναι ουτοπικό. Επίσης, ενημερωθήκαμε για τις ενέργειες του Δήμου σχετικά με την πυρασφάλεια. Σε ό,τι αφορά στον καθαρισμό των δρόμων, μάλλον όλοι γνωρίζετε ποια είναι η εξέλιξή του.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ήταν αυτά που κατέθεσε ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Στεργίου. Συγκεκριμένα, περιέγραψε την ανεπάρκεια και έλλειψη ορθής λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών, καθώς δεν υπάρχει ΕΝΑ συντονιστικό όργανο που θα αποφασίζει και θα συντονίζει τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, αλλά έχουμε μία πυραμίδα πολιτικής προστασίας, μία πυραμίδα Πυροσβεστικού Σώματος, μία πυραμίδα Περιφέρειας, μία πυραμίδα Αστυνομίας, μία πυραμίδα Δήμου, που στο πεδίο των επιχειρήσεων λειτουργούν αυτόνομα και χαοτικά, χωρίς κανένα συντονισμό και έλεγχο.

Σε αυτό το σημείο, επειδή παραπονούνται οι πολίτες, οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, όλοι γενικώς, ότι δεν υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις για να αντιμετωπισθούν πολεμικές κρίσεις όπως μια πυρκαγιά, σας παροτρύνω να ακούσετε το 15λεπτο ηχητικό που επισυνάπτεται (από το 5:20 έως το 21:00) (ΣΚΑΙ radio δύο ημέρες μετά την καταστροφή στο Μάτι) και αποδεικνύει πως 3 άνθρωποι από ένα γραφείο με ένα κομπιούτερ, ένα φαξ και ένα κινητό είναι σε θέση να διαχειριστούν ακραία φαινόμενα και να εκκενώσουν μια κοινότητα 67.000 κατοίκων.  Όχι στο Ελλαδιστάν. Στην Tatabánya της Ουγγαρίας.

Ως γνωστόν, βάσει επισήμων στοιχείων, οι κυριότερες αιτίες πυρκαγιών είναι:

1. Ο ΔΕΔΔΗΕ (π.χ. Κάλαμος 2018.

2. Η ανθρώπινη ηλιθιότητα (π.χ. Μάτι 2018).


Κατά συνέπεια, η πρόληψη είναι ιδιαιτέρως σημαντική και ορθώς ο Συνεταιρισμός προσπαθεί να πιέσει την κρατική διοίκηση να μεριμνήσει. Δεδομένου όμως, ότι βρισκόμαστε σε χρονιά περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, είναι αντιληπτό ότι η διάλυση που θα επικρατήσει δεν θα επιτρέψει στην αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Επιπλέον, οι νέες δημοτικές αρχές θα αναλάβουν την 1η Σεπτεμβρίου. Τρις χειρότερα, λοιπόν, από προηγούμενες χρονιές.

Πέρυσι, μετά την τραγωδία στο Μάτι, πολλοί κάτοικοι ευαισθητοποιήθηκαν (μάλλον τρόμαξαν) και συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΜΑΚΙΠ και την ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα. Από το ηχητικό καθίσταται σαφές ότι η εκπαίδευση και οι ασκήσεις ετοιμότητας είναι εξόχως σημαντικό σε ότι αφορά στην διάσωση ανθρωπίνων ζωών σε περίπτωση οποιασδήποτε ακραίας κατάστασης. Συζητήθηκε αυτό πέρυσι, αλλά έως σήμερα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο - βρίσκεται αναρτημένο στο site του Δήμου μας είπε ο Δήμαρχος - αλλά ουδείς το γνωρίζει, ούτε έχει εκπαιδευθεί να το εφαρμόζει. Δηλαδή την επίμαχη στιγμή θα τρακάρουμε μεταξύ μας για να διαφύγουμε και θα καούμε ζωντανοί. Άρα, οι ασκήσεις εκκένωσης της περιοχής κρίνονται απολύτως απαραίτητες.

Ο κ. Στεργίου ήταν κατηγορηματικός: ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ

Κατά συνέπεια, πρέπει να αναλάβουμε τις ατομικές μας ευθύνες. Θεωρητικά, ερχόμενοι να κατοικήσουμε στο δάσος σημαίνει ότι είμαστε λάτρεις της φύσης και διαθέτουμε περιβαλλοντική συνείδηση. Άρα ΜΟΝΟΙ μας φροντίζουμε να περιφρουρήσουμε το ΔΑΣΟΣ ΜΑΣ (υπενθυμίζω ότι είμαστε περιοχή ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗΣ (σαν αυτές τις γειτονιές στην Βραζιλία που περικλείονται από υψηλά τείχη), άρα είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ μας ευθύνη να προστατεύουμε το περιβάλλον, την περιουσία μας και τους εαυτούς μας). ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Το πρώτο βήμα έχει γίνει με την ΜΑΚΙΠ και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους είχαν την πρωτοβουλία και συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια. ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ και όχι να αφήνουμε κάποιους να βγάζουν το φίδι από την τρύπα.

Μιλώντας, λοιπόν για πρόληψη και επειδή οι Έλληνες αρεσκόμαστε να αποποιούμαστε των ευθυνών μας και να ρίχνουμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας στο κράτος, στους γείτονες, στους εβραιομασόνους, στις μυστικές δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα και άλλα ευτράπελα, ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο καθένας μας για να προστατευθεί;

1. Ασφάλιση πυρός του ακινήτου μας. Το ποσό είναι ευτελές εν συγκρίσει με το κόστος των κατοικιών μας.

2. Καθαρισμός των οικοπέδων μας. Όπως αναφέρθηκε ήδη σε προηγούμενο ποστ, βάσει της 4/2012 πυροσβεστικής διάταξης (ΦΕΚ 1346/25-4-12/Τεύχος Β), υποχρεούμεθα όλοι να καθαρίζουμε τα οικόπεδά μας. Ευθύνη του Δήμου είναι να ελέγχει την συμμόρφωση των δημοτών και σε περίπτωση παράβασης επιβάλλονται πρόστιμα. Στον νόμο δεν αναφέρεται το ύψος τους και δυστυχώς, μέχρι σήμερα ο Δήμος Ωρωπού δεν έχει προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι δεν έχει τα στοιχεία των δημοτών της Αγίας Τριάδας. Εξ όσων γνωρίζω, υπάρχει Κτηματολόγιο, αλλά φρονώ ότι και ο ΣΔΙΠ μπορεί να συνεργαστεί με την δημοτική αρχή στο συγκεκριμένο θέμα. Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τα ακριβή στοιχεία των δημοτών του, γι'αυτό ας μη μιλήσει κανείς για προστασία προσωπικών δεδομένων. Ένας ωραιότατος καταλογισμός του προστίμου στην εφορία θα έλυνε αμέσως το πρόβλημα.

3. Δημιουργία δεξαμενών νερού εντός του οικοπέδου μας που θα διαθέτει αντλία πετρελαίου για πλήρη αυτονομία. Αντίστοιχα και οι πισίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πυρόσβεση κατά τον ίδιο τρόπο. Επίσης, πρέπει να διαθέτουμε όλοι ηλεκτρογεννήτρια.

4. Φύτευση περιμετρικά του οικοπέδου μας βραδύκαυστων δέντρων. Μπορείτε να πληροφορηθείτε σχετικά από το βίντεο της περυσινής ημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΔΙΠ για το θέμα. 

Οι κάτοικοι του Ματιού είναι κατά 99% υπεύθυνοι γι'αυτό που τους συνέβη γιατί δεν είχαν πάρει κανένα από τα παραπάνω μέτρα. Πίστευαν ότι θα έρθει ο από μηχανής Θεός να τους σώσει ή ότι η φωτιά δεν γουστάρει το δικό τους δάσος. Ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής πέρυσι ήταν κατηγορηματικός: Το δάσος θα καεί κάποια στιγμή ΣΙΓΟΥΡΑ. Το θέμα είναι να μην θρηνήσουμε θύματα και να προστατεύσουμε τις περιουσίες μας.

Ελπίζω ότι δεν θα δω σχόλια του τύπου: τα παραπάνω είναι ακριβά, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και τα τοιαύτα. Όποιος ήρθε να κατοικήσει στην Ιπποκράτειο χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους και τις υποχρεώσεις του, είναι ανεύθυνος πολίτης και λυπάμαι που η ψήφος του καθορίζει και το μέλλον των υπολοίπων.

Στη συνάντηση ειπώθηκαν πολλά ενδιαφέροντα. Περί προσλήψεως δασοπυροσβεστών, περί λήψης πρόσθετων μέτρων, περί ηλεκτρονικών μέσων πρόληψης πυρκαγιάς, περί οργάνωσης συντονιστικής ομάδας κλπ. Όλα αυτά είναι πολύ ωραία. Εάν, όμως, δεν αναλάβει ο καθένας μας ξεχωριστά τις ευθύνες του, το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό.

Ελπίζω ότι την Παρασκευή 12 Μαρτίου, η συμμετοχή των κατοίκων στη συνάντηση θα είναι μεγαλύτερη. Κάποιοι αντέδρασαν γιατί η προχθεσινή συνάντηση έγινε κατά την διάρκεια του τριημέρου. Δεν πειράζει. Κάποιοι από εμάς ήρθαν από πολύ μακριά και μάλιστα με το τραίνο. Όταν θα ξεσπάσει η πυρκαγιά, σίγουρα αυτοί θα κάνουν διακοπές στις Μαλδίβες.

Εάν δεν αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η σύμπραξη και η συμμετοχή ΟΛΩΝ ΜΑΣ, είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε σε ένα βουνό όπως η Πεντέλη. Η γκρίνια, τα παράπονα και η αποχή δεν βοηθούν. Ας κάνουμε όλοι μια βόλτα στο Μάτι για να το χωνέψουμε.

                                                                                                                               Εύα Κουλουριώτη

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Συνάντηση για την πυροπροστασία και πυρασφάλεια των Αφιδνών




Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή της Αποκριάς, λόγο του κατεπείγοντος του ζητήματος μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου 2019), μετά από πρόσκληση του ΣΔΙΠ,  συνάντηση των συλλογικών φορέων με την τοπική αυτοδιοίκηση και εκπρόσωπων νέων περιφερειακών, δημοτικών συνδυασμών καθώς και κατοίκων της ΙΠ, με θέμα "Συντονισμός ενεργειών για την πυροπροστασία και τον καθαρισμό του κτήματος Αγία Τριάδας και πρασίνου Αφιδνών "

Παρόντες οι Δήμαρχοι Ωρωπού Θ. Ρούσσης και Πεντέλης Δ. Στεργίου, ο Αντιδήμαρχος Αφιδνών Γ. Πούλος, ο δημοτικός σύμβουλος Σ. Καυκόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Ι. Οικονομάκος, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού, εκπρόσωποι των ΔΣ ΜΑΚΙΠ, Συλλόγου Αφίδνες 2000, Συλλόγου  Εθελοντών Αφιδνών Δασοπροστασίας και ΣΔΙΠ.

Δεν εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Αττικής, η οποία την παραμονή της συνάντησης απέστειλε τη σχετική εγκύκλιο της ΓΓΠΠ  για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πυρκαγιών, ο Όμιλος Φίλων του Δάσους λόγω διεξαγωγής προγραμματισμένης άσκησης και ο ΣΟΙΠ χωρίς καμία ενημέρωση.

Στο τέλος της συνάντησης αποφασίστηκαν και  συμφωνηθήκαν δυο άξονες άμεσης δράσης:

1.    Η παρέμβαση προς την Περιφέρεια Αττικής για πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και των συλλογικών φορέων για τη χρηματοδότηση υλοποίησης της μελέτης αντιπυρικής προστασίας της ΙΠ.

2.   Την ενημέρωση, δημοσιοποίηση με κάθε πρόσφορο τρόπο στους κατοίκους των Αφιδνών του σχεδίου αντιμετώπισης των κινδύνων από πυρκαγιές της Δημοτικής Κοινότητας και τη δοκιμαστική εφαρμογή του για εξαγωγή συμπερασμάτων.  

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

O Ant1 για την πυροπροστασία της ΙΠ

Στο σημερινό (8-3-2019) κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ρεπορτάζ για τη κατασταση στην Ιπποκράτειο Πολιτεια και τα μέτρα πυροπροστασίας, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες εξελίξεις για το ΜΑΤΙ 8 μήνες μετά την τραγωδία του Ιουλίου 2018.  

Μπορείτε να το δείτε μετά το πρώτο 10λεπτο στο σύνδεσμο 





Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Η αλληλογραφία και οι παρεμβάσεις του ΣΔΙΠ για την Πυροπροστασία της ΙΠ από τον Αύγουστο 2017


Η αλληλογραφία του ΣΔΙΠ από τον Αύγουστο  2017, μετά τη καταστροφική πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής,  με τις κρατικές αρχές και τον Δήμο Ωρωπού για την πυροπροστασία της ΙΠ και τον καθαρισμό του κτήματος της Αγίας Τριάδας στο σύνδεσμο ΕΔΩ 

Οι δράσεις και οι δημοσιεύσεις για το θέμα :

650 μέτρα από την ΠΑΘΕ το μέτωπο της πυρκαγιάς του Καλάμου...!!!


Πρόταση ΣΔΙΠ για σύγκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Αφιδνών


Πρόσκληση σε εκδήλωση 13 Νοεμβρίου 2017


Καθαρισμός κτήματος Αγίας Τριάδας πρόληψη κινδύνων πυρκαγιάς
https://ippokrateiospoliteia.blogspot.com/2018/01/blog-post_24.html


Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος


Καθαρό δάσος, ασφαλές σπίτι


Ασφάλεια Κατοικίας από Δασικές Πυρκαγιές


Η ημερίδα «Καθαρό δάσος, Ασφαλές σπίτι»


Η μελέτη καθαρισμού του δάσους των Αφιδνών (εκτός ΙΠ)


Το video της Ημερίδας προστασίας του πρασίνου της ΙΠ στο YouTube


Η μελέτη αντιπυρικής προστασίας της Ιπποκρατείου Πολιτείας


Επιστολή προς τη Ρένα Δούρου και τον Θωμά Ρούσση


Δήμος Ωρωπού, ΔΕΔΔΗΕ ακούνε...;;;


Ενημέρωση Δημοτικού Συμβουλίου Ωρωπού


Πρόληψη και Πυροπροστασία της Ιπποκρατείου Πολιτείας


Για τον καθαρισμό του κτήματος της Αγίας Τριάδας και την ύδρευση της ΙΠ


Το πινγκ πονγκ συνεχίζεται...!!!


Κάλεσμα δράσης ΣΔΙΠ για την πυροπροστασία και την πυρασφάλεια των Αφιδνών