Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Καθαρό δάσος, ασφαλές σπίτι


Το περασμένο καλοκαίρι η πύρινη λαίλαπα χτύπησε την πόρτα μας, 30.000 δάσους έγιναν στάχτη, και χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες  της πυροσβεστικής και των εθελοντικών ομάδων (με την συμβολή του Δήμου και της Περιφέρειας Αττικής) η φωτιά δεν πέρασε την Εθνική Οδό με κατεύθυνση τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας.  Ο κίνδυνος όμως είναι υπαρκτός και φέτος το καλοκαίρι.  Η συσσώρευση καύσιμης ύλης στο δάσος, η απουσία υλοτόμησης, καθαρισμού και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν αυξημένες πιθανότητες οικολογικής καταστροφής στο διηνεκές.

Η προστασία της περιουσίας μας, αλλά και η διατήρηση του πράσινου και κυρίως του τελευταίου πνεύμονα οξυγόνου στο λεκανοπέδιο ξεκινά πάντα από την σωστή ενημέρωση, την πρόληψη και την συστηματική συνεργασία των αρμόδιων φορέων, του κράτους, του Δήμου αλλά και των πολιτών.  Οφείλουμε όλοι να ενημερωθούμε και να αναλάβουμε δράση. 

Σε αυτά τα πλαίσια ο Συνεταιρισμός της «Ιπποκράτειου Πολιτείας», αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης των κατοίκων και των πολιτών όλου του δήμου για την προστασία και τον καθαρισμό του Δάσους και οργανώνει ημερίδα ενημέρωσης  την Κυριακή 11 Μαρτίου στις 4.00 το απόγευμα, στο κτήμα Νικολέλη. Θα μιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες ερευνητές και ακαδημαϊκοί με συντονιστή τον γείτονά μας, καθηγητή Ανδρέα Θεοδωρακόπουλο.  Η εσπερίδα θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συζήτηση, ενώ ο καφές και τα γλυκά είναι κερασμένα! Χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 Ομιλητές

1.  Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος – Αναπληρωτής Ερευνητής στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» - Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων.
          Θέμα: Ζώντας σε μια ζώνη μίξης δάσους-οικισμού στην Αττική και σχέση με τον κίνδυνο πυρκαγιάς

2.   Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας – Δασολόγος – Φυτοπαθολόγος Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων
         Θέμα: Προβλήματα στις πρακτικές διαχείρισης δένδρων σε αστικούς χώρους και οικισμούς.


 Σας περιμένουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου