Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Δελτίο Τύπου ΣΔΙΠ, αναφορικά με δημοσιεύσεις για την πυροπροστασία της Ιπποκρατείου Πολιτείας


Προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και ως εκ τούτου να ενημερωθούν σωστά οι αναγνώστες σας, ιδού ένα μικρό ιστορικό του πώς φθάσαμε σήμερα στην εργολαβία από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την υλοποίηση της μελέτης καθαρισμού του κτήματος της Ιπποκρατείου Πολιτείας, που εκκρεμεί από τον Απρίλιο του 2018.

Στην περιοχή της Ιπποκρατείου Πολιτείας, δραστηριοποιείται από το 1968 ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Υγειονομικών ‘’ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ’’ ΣΥΝ.Π.Ε (ΣΔΙΠ), ο οποίος σύμφωνα με 4 Προεδρικά διατάγματα, έχει τη διαχείριση του κτήματος (7653 στρεμμάτων). Το χειμώνα του 2017 ο ΣΔΙΠ αποφάσισε την επικαιροποίηση μελέτης του δασολόγου Κίλια του 1939, για τον καθαρισμό του Κτήματος της ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ. Η μελέτη ανατέθηκε με μειοδοτικό διαγωνισμό στη δασολόγο Καπανδριτίου κα Αναστασία Κοροβέση και έτσι τον Απρίλιο του 2018 ο ΣΔΙΠ την κατάθεσε στο Δήμο Ωρωπού για χρηματοδότηση. Σημειωτέον ότι το 44% την περιοχής ανήκει στο Δήμο Ωρωπου (δρόμοι, κοινόχρηστοι χώροι, πλατείες, σχολεία, άλση κλπ), το υπόλοιπο σε ιδιώτες και ένα μικρό τμήμα στον ΣΔΙΠ, ο οποίος πριν το Πάσχα 2021 με δαπάνες του καθάρισε τον, ιδιοκτησίας του, παραλίμνιο χώρο την λίμνης Μπελέτσι έκτασης 31 στρεμμάτων.

Ο τότε Δήμαρχος κ. Θωμάς Ρούσσης έστειλε την μελέτη στο δασαρχείο Καπανδριτίου, το οποίο με τη σειρά του την παραμονή της καταστροφής στο Μάτι (τυχαίο;), απάντησε με έγγραφό του ότι δεν έχει αρμοδιότητα σε ρυμοτομημένη περιοχή όπως η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Στη συνέχεια και παρά τις επανειλημμένες πιέσεις του ΣΔΙΠ προς τον Δήμο Ωρωπού, το θέμα παραπεμπόταν στις καλένδες.

Ο σημερινός Δήμαρχο κ. Γ. Γιασημάκης, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειές του ΣΔΙΠ, δεν προέβη στην παραμικρή ενέργεια, αυτό δε αποδεικνύεται και από τη στάση του κατά τη διάρκεια της Μήδειας (παντελής απουσία του Δήμου, επτά ημέρες αποκλεισμένοι οι κάτοικοι, χωρίς ρεύμα και νερό και διάνοιξη από τον Ελληνικό Στρατό, τη ΔΕΔΔΗΕ και το Πυροσβεστικό Σώμα, ύστερα από έκκλησή του ΣΔΙΠ να κηρυχθεί η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη).

Έτσι λήφθηκε η απόφαση για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης της μελέτης του ΣΔΙΠ (και όχι του Δήμου Ωρωπού), απευθείας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, χωρίς τη διαχείρισή της από Δήμο ή Περιφέρεια (ευτυχώς), με συντονισμό της ιδίας, δεδομένου ότι η περιοχή της Ιπποκρατείου Πολιτείας γειτνιάζει με το Τατόι, οπότε μια πιθανή πυρκαγιά στην περιοχή θα έθετε σε κίνδυνο και τις επενδύσεις στα πρώην βασιλικά κτήματα.

Είναι, άλλωστε, ελληνική συνήθεια η οικειοποίηση της δουλειάς άλλων, χωρίς μάλιστα την παραμικρή αναφορά στη συμβολή τους στα δρώμενα. Άγνοια ή κόμπλεξ. Ας κρίνουν  οι αναγνώστες σας.

Η μελέτη αντιπυρικής προστασίας της Ιπποκρατείου Πολιτείας ΕΔΩ

Για τον ΣΔΙΠ

Ο Πρόεδρος του ΔΣ

Κώστας Α. Κραββαρίτης

Email info@sdip.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου