Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Το όνειρο που δεν αφήνεται να γίνει πραγματικότητα...

 


Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα μαθήματα (ιστορία, γεωγραφία, ιστορία της τέχνης κ.α.) που διδασκόταν όποιος ήθελε να μάθει γαλλικά στην εποχή μου ήταν και ένα μάθημα που λεγόταν "Πολιτισμός" (Civilization). Σε αυτό το μάθημα διδασκόμασταν όλα όσα αφορούσαν στην πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Γαλλίας.

Εκεί, λοιπόν, οι επίδοξοι γαλλομαθείς μάθαμε για ένα πρωτοποριακό για την εποχή σχέδιο της Γαλλίας, τις Villes Nouvelles (νέες πόλεις). Το σχέδιο αυτό άρχισε να εφαρμόζεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και είχε κύριο στόχο να αποφευχθεί η αστική συγκέντρωση σε μεγάλες μητροπόλεις και ιδιαίτερα στο Παρίσι και να επιτευχθεί πολυπολική αστική ανάπτυξη.

Η δημιουργία νέων πόλεων στην περιοχή του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων στόχευε να διορθώσει την άναρχη αστική ανάπτυξη. Σε εφαρμογή του ρυθμιστικού σχεδίου, επιχειρήθηκε η δημιουργία νέων αστικών κέντρων δορυφορικών των μεγαλουπόλεων, με σκοπό να προσελκύσουν ένα τμήμα των θέσεων εργασίας, της στέγασης και των εγκαταστάσεων, σε τέτοια απόσταση από την μητρόπολη που να επιτρέπουν την πραγματική αποσυμφόρησή τους. Οι νέες πόλεις έπρεπε να έχουν όλα τα στοιχεία της αληθινής αστικής ζωής, δηλαδή:

- Ομαδοποίηση καταλυμάτων, θέσεων εργασίας όλων των ειδών και σε όλα τα επίπεδα, συλλογικές εγκαταστάσεις (εκπαιδευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές).

- Συμφιλίωση της πόλης και της φύσης μέσα από την εναλλαγή υψηλών πληθυσμιακών πυκνοτήτων και παρθένων περιοχών διαμορφωμένων σε αστικά πάρκα και κέντρα αναψυχής.

- Διαχωρισμός κυκλοφορίας αυτοκινήτων και πεζών.

Έτσι οραματίστηκαν οι Έλληνες μεγαλοαστοί γιατροί την Ιπποκράτειο Πολιτεία στα μέσα της ίδιας δεκαετίας, ως έναν πρότυπο οικισμό με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, έναν ονειρεμένο τόπο να ζεις, που σχεδίασε ο διακεκριμένος διεθνούς φήμης πολεοδόμος και αρχιτέκτων μεγάλων έργων Κωνσταντίνος Δοξιάδης.

Το όραμα αυτό περιγράφεται λεπτομερώς στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες.

https://ippokrateiospoliteia.blogspot.com/2020/05/blog-post.html

Όλα αυτά θα ήταν πανέμορφα και ελπιδοφόρα εάν δεν βρισκόμασταν στην Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα έχει αντιγράψει όλα τα αρνητικά της Γαλλίας (και είναι πάρα πολλά) και όχι τα θετικά.

Γιατί στην Ελλάδα κανένα προοδευτικό και μεγαλεπήβολο σχέδιο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. Γιατί οι κάτοικοι αυτής της χώρας δεν ενδιαφέρονται για την πραγματική πρόοδο και την ανάπτυξη αλλά μόνο για το ατομικό τους συμφέρον.

Έτσι το πρότζεκτ "Ιπποκράτειος Πολιτεία" που είχε πολύ υψηλότερες προδιαγραφές σε επίπεδο τοποθεσίας και φυσικής ομορφιάς από τις γαλλικές Villes Nouvelles (όπως φαίνεται και από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες), τορπιλίζεται εδώ και χρόνια από διαφόρους εμπλεκόμενους, ενίοτε ακόμα και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες.

Γιατί κάποιοι δεν επιθυμούν την εξέλιξη και την ανάπτυξη της περιοχής. Γιατί κάποιοι έγιναν και εξακολουθούν να θέλουν να γίνονται πλούσιοι εις βάρος των υπολοίπων.

Γιατί πολλοί έχουν την απαίτηση να επωφελούνται προνομίων και παροχών με τα λεφτά των άλλων. Γιατί αυτή είναι η μοίρα της γεμάτης διαφθορά, κλεψιά και αλητεία Ελλάδας.

Και σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η ανεπάρκεια των δημοτικών διοικήσεων που αδιαφορούν για την περιοχή και προσπαθούν εδώ και χρόνια να οικειοποιηθούν την περιουσία της, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου και νομοθεσίας.

Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά.

Ενόψει των δημοτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής λοιπόν, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι συνδυασμοί για την διεκδίκηση του Δήμου Ωρωπού είναι ολιγάριθμοι και ένας εξ αυτών ο συνδυασμός της απερχόμενης δημοτικής διοίκησης που αφήνει το χειρότερο αποτύπωμα όλων των εποχών στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ανεξάρτητα από τον ποιον θα υποστηρίξουν οι ψηφοφόροι μεγαλύτερη σημασία έχουν τα πρόσωπα που θα ψηφιστούν από κάθε συνδυασμό.

Θα πρέπει να υποστηριχθούν υποψήφιοι που έχουν αποδείξει εμπράκτως ότι νοιάζονται για την Ιπποκράτειο Πολιτεία και την ευρύτερη περιοχή των Αφιδνών και όχι διάφοροι ανευθυνο-υπεύθυνοι πολιτικάντηδες (δυστυχώς είναι πολλοί) που υπόσχονται χωρίς να πράττουν.

Σε άλλες χώρες η ψήφος των πολιτών έχει δύναμη.

Στην Ελλάδα πάλι, όχι… Ας ελπίσουμε ότι οι σύμβουλοι που θα εκλεγούν από όλες τις δημοτικές παρατάξεις θα είναι πιο υπεύθυνοι και πιο σοβαροί.

Όσο για την παράταξη που θα αναλάβει τα ηνία του Δήμου Ωρωπού την επόμενη πενταετία, θα είναι ευχής έργον να μην είναι η προηγούμενη. Ας σκεφτεί ο καθένας τί επιθυμεί για το μέλλον της περιοχής.

Σημείωση: Οι απόψεις που διατυπώνονται στην παρούσα ανάρτηση αποτελούν αυστηρά προσωπικές απόψεις της γράφουσας και δεν σχετίζονται με οποιαδήποτε ιδιότητά της.

Ευανθία Κουλουριώτη

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου