Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Κτηματολόγιο – Ανάρτηση Πινάκων






H έναρξη της Ανάρτησης των Προσωρινών Κτηματολογικών Διαγραμμάτων και Πινάκων για τους ΟΤΑ Αυλώνα, Αφιδνών, Μαλακάσας & Πολυδενδρίου του Δήμου Ωρωπού θα είναι η 18η Δεκεμβρίου 2017 ημέρα Δευτέρα. Οι αιτήσεις διόρθωσης και οι ενστάσεις υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, εντός δύο (2) μηνών ‐ ή εντός τεσσάρων (4) μηνών εάν είστε κάτοικος εξωτερικού ‐ από την ημερομηνία έναρξης της Ανάρτησης.
Η Ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων και διαγραμμάτων) είναι κορυφαία στιγμή στη διαδικασία σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Με αυτήν δημοσιοποιείται η καταγραφή των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν στο πρώτο στάδιο της κτηματογράφησης και η μετέπειτα επεξεργασία τους από νομικούς και τοπογράφους. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται σε όλους η δυνατότητα ελέγχου, επιβεβαίωσης ή και διόρθωσης τυχόν λαθών.
Στην Ανάρτηση συμμετέχουν καταρχήν όσοι έχουν υποβάλει Δήλωση, όμως και οι δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι τώρα Δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να καταγράψουν το δικαίωμά τους και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.
Η Ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων και διαγραμμάτων) πραγματοποιείται στα Γραφεία Κτηματογράφησης για διάστημα δύο μηνών και η έναρξη, που ορίζεται με Ανακοίνωση της  ΕΚΧΑ ΑΕ στον Τύπο, είναι διαφορετική για κάθε περιοχή.
Μετά την ολοκλήρωση και αυτού του σταδίου, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία οριστικοποιούνται, τελειώνει η μελέτη κτηματογράφησης και ξεκινά να λειτουργεί το Εθνικό Κτηματολόγιο στη συγκεκριμένη περιοχή στη θέση του Υποθηκοφυλακείου. 
Εκτός από την Ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στα Γραφεία Κτηματογράφησης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων προβλέπεται και ταχυδρομική αποστολή αποσπασμάτων από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα, στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε δικαιούχο. Με τον τρόπο αυτό, καθένας λαμβάνει γνώση της καταγραφής των δικαιωμάτων του και της γεωγραφικής απεικόνισης του ακινήτου του και εφόσον συμφωνεί με τα στοιχεία αυτά δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια. Στην περίπτωση που δεν συμφωνεί με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία μπορεί να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση.
Η ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου περιέχει πληροφορίες για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες, ενώ υπάρχει και δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής με τους κωδικούς του Taxisnet (ΑΑΔΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου