Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Ιστορικά στοιχεία Κτήματος ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ


Παρουσιάζουμε ένα από τα θεμελιώδη και ιστορικά κείμενα, που επέτρεψαν τη δρομολόγηση και την ένταξη σε σχέδιο πόλης του κτήματος της Αγίας Τριάδας Αφιδνών και τη δημιουργία του οικισμού της Ιπποκράτειου Πολιτείας  με ενέργειες του Συνεταιρισμού Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Πρόκειται για την έκθεση (πατήστε) του Δασολόγου Μιλτιάδη Αναγνωστάκη του Αυγούστου 1974, με πλήρη αναφορά στο ιστορικό των διαδοχικών τίτλων ιδιοκτησίας από το 1832 μέχρι τότε.

Η έκθεση εκπονήθηκε μετά από αυτοψία τον Ιούλιο 1974 με συμμετέχοντες  τον Πρόεδρο του αναγκαστικού Συνεταιρισμού διαχείρισης του κτήματος των 166 συνιδιοκτητών Αθανάσιο Π. Πάντο, τον Γεώργιο Κ. Νάστο επιχειρηματία και τον Μιχαήλ Βάθη δικηγόρο του ΣΔΙΠ και επί σειρά ετών αργότερα μέλους του ΔΣ του συνεταιρισμού.  

Η προετοιμασία για την πραγματοποίηση της αυτοψίας και της έκδοσης της έκθεσης, διήρκησε με τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που προηγήθηκαν συνολικά εννέα έτη. Από τον  Γ. Νάστο είχε καταβληθεί, ιλιγγιώδες για τα δεδομένα της εποχής (1966-1974), ποσό περίπου 40.000.000 δρχ σε αριθμό των 166 ιδιοκτήτων έναντι των 84.000.000 δρχ που κόστισε η αγορά του συνόλου της έκτασης των 7.635 στρεμμάτων.

1976
Η αγάπη για το εγχείρημα των βασικών πρωτεργατών ήταν τέτοια, που με δαπάνη 2.5-3 εκ. δραχμών έξοδα των Γ. Νάστου και Α. Πάντου είχαν τη διετία 1972-74 κατασκευάσει τη λίμνη της Αγίας Τριάδας που το 2008 μετονομάστηκε σε λίμνη Μπελέτσι από το τότε ΔΣ.  

2016
Η ιστορία  του κτήματος  της Αγίας Τριάδας Αφιδνών είναι μεν παράλληλη αυτής του όμορου πρώην Βασιλικού κτήματος, όπου βρίσκονται τα θερινά ανάκτορα, μέρος δε αυτής του συγχρόνου Ελληνικού Κράτους. 

Η αναφερόμενη στην έκθεση Αναγνωστάκη Δασοπονική Έκθεση του Δασολόγου Σπυρου Κίλια για τη συντήρηση και αξιοποίηση του δάσους της Αγίας Τριάδας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου