Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Θερινό σινεμά στην ΙΠ


Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πραγματικά γιατί γίνεται τόση προσπάθεια να παρουσιασθούν κάποιες καταστάσεις με τρόπο που να δημιουργούν τεχνητή ρήξη ανάμεσα στους κατοίκους της Ι.Π.

Δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η σκοπιμότητα που ουσιαστικά έρχεται πραγματικά σε αντίθεση με τα ίδια τα συμφέροντα των κατοίκων, Συνεταίρων ή απλά οικοπεδούχων της Ι.Π.

Δεν είναι πολύπλοκα τα πράγματα, απλά είναι για όποιον θέλει, πέρα από επιδιώξεις, πράγματι να προσφέρει στο σύνολο χωρίς να υποκρύπτει δόλο ή να μηχανεύεται δόλιους τρόπους προς τον σκοπό να δημιουργήσει έριδες.

Ο χώρος του Ο.Τ. 31 δεν είναι κοινόχρηστος, είναι κοινωφελής και δεν παραχωρήθηκε ποτέ στον Δήμο Ωρωπού. Ήταν και παραμένει στην ιδιοκτησία του ΣΔΙΠ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι ένας χώρος προορισμένος για συγκεκριμένες χρήσεις, δεν είναι πάρκο, δεν είναι παιδική χαρά ώστε να είναι με απλά λόγια κοινόχρηστος τοις πάσι.

Υπάρχει ιδιοκτήτης και φορέας διαχείρισης του χώρου που είναι ο ΣΔΙΠ.

Επομένως, έστω και η τυπική τήρηση της νομιμότητας προϋποθέτει την αίτηση προς τον ΣΔΙΠ και την προηγούμενη έγκρισή του προ πάσας ενέργειας όπως είναι πχ και αυτές οι βραδιές ¨ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΙΝΕΜΑ¨ που διοργανώνει ο ΣΟΙΠ.

Και πραγματικά, σε όλες τις αναφορές μας, είτε επί προσωπικού είτε μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν εκφράσαμε την αντίθεση μας στην πρωτοβουλία αυτή καθ’ αυτή αλλά στον τρόπο με τον οποίο γίνεται.

Και θέτουμε τα εξής ερωτήματα;

1. Ήρθε κάποιος να κάνει αίτηση ή έστω να συζητήσει όπως προβλέπεται και έλαβε αρνητική απάντηση;

2. Αν όχι, για ποίο λόγο δεν το έπραξε; Απλώς γιατί είναι αδιάφορος ως προς τη νομιμότητα; Γιατί ίσως θέλει πράγματι να εμπλέξει τους κατοίκους σε μια ατελέσφορη διένεξη με τον ΣΔΙΠ με δέλεαρ και πρόσχημα το ενδιαφέρον για τις πολιτιστικές ανάγκες των κατοίκων; Γιατί προσπαθεί εμμέσως να προκαταβάλει και να παραχωρήσει οικιοθελώς κοινή περιουσία των κατοίκων στον Δήμο Ωρωπού με ζημία όλων των υπολοίπων;

3. Υπάρχουν θιασώτες της αναρχίας μεταξύ μας; Γιατί πράγματι, αν δεν αναγνωρίζεται ο νόμιμος φορέας διαχείρισης και κάνει ο καθένας ότι θέλει περί αναρχίας και ανομίας πρόκειται ασχέτως του μανδύα με τον οποίο περιβάλλεται.

Και για να μην φανεί υπερβολικό ας θέσουμε και το εξής σενάριο στην διάθεση σας: την ημέρα της προβολής της ταινίας, έρχεται ένας άλλος κάτοικος που αποφάσισε ότι θέλει στον ίδιο χώρο να παίξει βιολί ή να δώσει μια μικρή μουσική παράσταση με τους φίλους του, ή ακόμα και θεατρική, στον ίδιο χώρο την ίδια στιγμή.

Με βάση τα όσα ισχυρίζεστε, ποιος μπορεί να τον εμποδίσει και ποιος έχει το δικαίωμα να το κάνει; Δεν θα έχει τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπολοίπους; Τι θα έχει σημασία; Ποιος πρόλαβε τον χώρο; Από ποιόν πρόλαβε τον χώρο; Με τι κριτήρια; Γιατί άμα είναι έτσι ο οποιοσδήποτε μπορεί να ισχυριστεί ότι τον είχε ήδη προλάβει καιρό πριν.

Νομίζουμε ότι είναι εύκολα κατανοητό ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά και να έχει διάρκεια μια τέτοια προσπάθεια αν δεν γίνεται στα πλαίσια των κανόνων που ορίζει ο νόμος, η ηθική και η λογική.

Και είναι τουλάχιστον αφελές να προσπαθεί κανείς να πείσει ότι εμείς, ως άμισθα όργανα, ως οικοπεδούχοι και ως κάτοικοι της ΙΠ δεν επιζητούμε ή δεν επικροτούμε οποιαδήποτε θετική ενέργεια. Απλά, οφείλουμε να τηρούμε τους νόμους και πάνω απ’ όλα να λειτουργούμε προς το συμφέρον όλων των κατοίκων της ΙΠ, Συνεταίρων και μη και προς το σκοπό αυτό να εξετάζουμε όλες τις πτυχές οποιουδήποτε θέματος προκύπτει και οποιασδήποτε πρότασης δεχόμαστε, ανυστερόβουλα, χωρίς προκαταλήψεις και προπαντός χωρίς να τίθενται σε διακινδύνευση τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του ΣΔΙΠ, η κοινή μας περιουσία δηλαδή.

Πόσους άραγε κοινόχρηστους χώρους χρειάζεται η ΙΠ; Οι χώροι ιδιοκτησίας του ΣΔΙΠ χρειάζονται για να καλυφθούν οι δαπάνες κατασκευής των υπολοιπομένων κοινοχρήστων χώρων. Όχι για να καμαρώνει η εκάστοτε Διοίκηση του ΣΔΙΠ. Και ο προϋπολογισμός των έργων ξεπερνά τα 65.000.000 ευρώ. Αν χαρίσουμε στον Δήμο τους χώρους ειδικής χρήσης (όπως εν προκειμένω επιχειρείται εμμέσως) το κόστος θα αναλάβει να το εισπράξει ο Δήμος από τους οικοπεδούχους. Αντίθετη αλήθεια δεν υπάρχει. Μόνο παραπληροφόρηση. Υστερόβουλη ή όχι αδιάφορο. 

Και μια σημείωση: Κανείς Δικηγόρος δεν πληρώθηκε για τις δημοσιεύσεις. Η γνωμοδότηση του Δικηγόρου Π. Θωμόπουλου αποτελεί αναδημοσίευση από το προηγούμενο έτος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου